AcasăEconomieExploatarea resurselor Ucrainei: mai mult un pariu geostrategic decât o afacere bună

Exploatarea resurselor Ucrainei: mai mult un pariu geostrategic decât o afacere bună

Acordul „istoric” dintre Statele Unite și Ucraina privind exploatarea resurselor miniere ucrainene a reaprins dezbaterea privind valoarea strategică a zăcămintelor acestei țări distruse de războiul cu Rusia

Acordul „istoric” dintre Statele Unite și Ucraina privind exploatarea resurselor miniere ucrainene a reaprins dezbaterea privind valoarea strategică a zăcămintelor acestei țări distruse de războiul cu Rusia.

Donald Trump cere o rentabilitate echitabilă a investițiilor pentru ajutorul militar american, în timp ce Volodimir Zelenski încearcă să obțină sprijin pe termen lung.

Dar, în acest context, potențialul geologic și economic al acestui acord este ipotetic, în timp ce orizontul pentru o încheiere a războiului se pierde în ceață.

SUA se bazează pe Ucraina pentru a-și diversifica sursele de litiu, titan și grafit, care sunt esențiale pentru industria sa de apărare, relatează AFP.  Nu există nicio garanție că prețurile de extracție vor fi mai mici decât cele din Australia sau America de Sud. China domină în prezent producția și rafinarea mineralelor rare la nivel mondial.

Pe plan european, Legea privind materiile prime critice din 2024 clasifică Ucraina drept un partener-cheie pentru aprovizionarea cu metale rare. Pentru Kiev, mineritul nu este atât o prioritate economică în acest stadiu, cât o pârghie diplomatică. În schimbul accesului la resursele sale, Ucraina speră să obțină garanții de securitate și un sprijin sporit pentru integrarea  euro-atlantică.

Cu toate acestea, acordul cu Statele Unite nu menționează o clauză de apărare reciprocă, ceea ce limitează impactul strategic al acestuia și orice perspectivă de punere în aplicare concretă pentru mulți ani de acum înainte (și probabil mult după încheierea celui de-al doilea mandat al lui Trump).

Desigur, Ucraina deține aproximativ 5% din zăcămintele minerale ale lumii, cu rezerve estimate între 7.500 și 15.000 de miliarde de dolari.Însă acest potențial se bazează pe estimări sovietice ale căror metodologii au fost puse la îndoială de standardele moderne de expertiză. Și mai mult de 50% din resurse sunt situate în teritorii ocupate de Rusia sau aproape de linia frontului.

Pentru a atrage investitorii, este nevoie urgentă de o cartografiere actualizată, cu ajutorul tehnologiei prin satelit și al partenerilor internaționali.

În concluzie, mineralele ucrainene reprezintă mai mult un pariu geostrategic decât o afacere bună. Reconstrucția post-conflict, estimată la 1 000 de miliarde de dolari, va depinde în mare măsură de monetizarea acestor resurse.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
445 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger