AcasăEconomieStudiul care spulberă utopia ”zero emisii”. E nevoie de o majorare imposibilă...

Studiul care spulberă utopia ”zero emisii”. E nevoie de o majorare imposibilă a cantității de materii prime

Green Deal-ul de pe hârtie, imposibil de pus în practică

Omenirea va trebui să producă în următorii 22 de ani 700 milioane de tone de cupru pentru a susține tranziția energetică la zero emisii, ceea ce înseamnă aceeași cantitate exploatată în ultimii 7.000 de ani, este rezultatul sec al unui studiu al reputatului cercetător Simon Michaux,  publicat în Geological Survey of Finlanda. Acesta atrage atenția că, pentru a îndeplini cerințele de stabilitate a rețelei electrice, în condițiile regenerabilelor intermitente, ar putea fi necesară o capacitate de stocare de câteva luni, nu doar câteva zile.

Cu peste 7.000 de ani în urmă, oamenii au început pentru prima dată să exploateze cuprul. De atunci, oamenii au extras peste 700 de milioane de tone. Pentru cerințele de metale ale unei tranziții la energia cu zero emisii, lumea va trebui să producă alte 700 de milioane de tone de cupru în următorii 22 de ani, semnalează Roger Pielke Jr., în The Honest Broker, citând un studiu amplu realizat de cercetătorul Simon Michaux de la Geological Survey of Finlanda (Studiul Geologic din Finlanda).

Astfel, Simon Michaux a calculat ce ar presupune pentru producția de metale eliminarea completă a combustibililor fosili, adică aplicarea politicii zero emisii a Comisiei Europene, iar rezultatele au fost șocante. Cantitatea totală estimată de metale pentru fabricarea unei generații de unități de tehnologie regenerabilă pentru eliminarea completă a combustibililor fosili (înlocuirea sistemului existent) este mult mai mare decât permite gândirea strategică existentă. La o producție globală actual de 520,5 milioane tone de cupru ar fi necesară o majorare de 0,55 ori pentru 6 ore de stocare a energiei în baterii, de 3,3 ori pentru 48 de ore, de 11,8 ori pentru 28 de zile de socate și de 34,6 ori pentru 84 de zile de stocare.

La nichel, de la o producție globală de 59,2 milioane tone, ar fi nevoie de o majorare a producției de 1,5 ori pentru 6 ore de stocare, de 2,9 ori pentru 48 de ore de stocare, de 21,1 ori pentru 28 de zile de stocare și de 74,6 ori pentru 84 de zile de stocare. Totodată, de la o producție mondială de litiu de 1,28 milioane tone, este nevoie de o creștere a producției de 24,6 ori pentru 6 ore de stocare, de 92,9 ori pentru 48 de ore de stocare, de 99,6 ori pentru 28 de zile de stocare și de 2.958,8 ori pentru 84 zile de stocare.

Nu există tehnologii

Autorul studiului atrage atenția că, pentru a îndeplini cerințele de stabilitate a rețelei electrice prin schimbările sezoniere ale radiației solare și variațiile mari ale producției de energie pentru energia eoliană, ar putea fi necesară o capacitate de stocare de câteva luni, nu doar câteva zile. Astăzi nu există o tehnologie viabilă care să poată stoca o cantitate atât de mare de electricitate pentru o perioadă atât de lungă.

”Asta ar putea însemna că sistemele de generare a energiei eoliene și solare ar putea să nu fie viabile în rețele mari cu inginerie electrică în forma lor actuală. Acest lucru se poate schimba dacă cercetările efectuate în acest domeniu realizează o descoperire tehnologică. O descoperire utilă ar putea fi dezvoltarea unei tehnologii de inginerie electrică care poate funcționa cu alimentare variabilă: frecvență, curent și tensiune variabile”, se precizează în studiu.  Rezultatele acestui studiu arată că vântul și solarul nu sunt viabile pentru a fi sursa primară de energie pentru următoarea eră industrială, concluzionează Roger Pielke Jr.

Nu s-a luat în calcul amploarea transformărilor

Studiul finlandez explică că puține propuneri net zero iau în considerare amploarea implicită a transformării propuse a sistemului energetic. Majoritatea documentelor strategice planificate pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili examinate în acest studiu nu au efectuat un audit al unităților tehnologice numerice (mașini, camioane etc.), al muncii fizice sau al cerințelor fizice pentru înlocuirea capacității respective, notează Roger Pielke Jr., care subliniază că nu avem nicio idee despre amploarea sarcinii de a elimina treptat combustibilii fosili și că sunt necesare inovații și descoperiri în multe domenii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
135 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger