Curtea Constituțională a analizat joi dimineață, 22 mai, contestația depusă de George Simion, candidat în turul 2 al alegerilor prezidențiale.
UPDATE 11.21: Într-o primă reacție transmisă la scurt timp după i-a fost respinsă cererea privind anularea alegerilor prezidențiale, președintele AUR, George Simion, susține că „CCR a continuat lovitura de stat”.
„CCR a continuat lovitura de stat! Nu ne rămâne decât să luptăm!🇷🇴 Vă chem alături de mine, azi și în următoarele săptămâni!”, a scris George Simion, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
UPDATE 10.48: CCR a anunțat că cererea de anulare a alegerilor a fost respinsă, cu unanimitate de voturi, „ca neîntemeiată”.
Comunicatul CCR:
„În ședința din data de 22 mai 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din data de 18 mai 2025, formulată de domnul George-Nicolae Simion.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea de anulare a alegerilor, ca neîntemeiată.
*
Hotărârea este definitivă şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
UPDATE 10.43: Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au respins, joi, cererea de anulare a alegerilor prezidenţiale depusă de George Simion.
Ceea ce înseamnă că, în orele următoare, judecătorii CCR vor valida victoria lui Nicușor Dan în scrutinul pentru Cotroceni.
În cursul acestei zile de joi, 22 mai, judecătorii Curții Constituționale vor organiza şedinţa solemnă pentru confirmarea şi validarea rezultatului alegerilor.
Curtea Constituțională a României (CCR) va analiza, joi, la ora 10:00, contestația depusă de liderul AUR George Simion privind anularea alegerilor câștigate de independentul Nicușor Dan.
Pe ordinea de zi a ședinței de plen a CCR, din 22 mai 2025, programată să înceapă la ora 10, figurează: „Dosar nr.2103F/2025 -Cerere de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din data de 18 mai 2025”.
„În data de 20 mai 2025, ora 23:41, a fost comunicat Curții Constituționale, prin intermediul poștei electronice, un înscris, în formă scanată, intitulat „Cerere de anulare a alegerilor”, la care au fost atașate mai multe anexe. Cererea este semnată olograf, în copie, de domnul George-Nicolae Simion”, a anunțat CCR.
În același comunicat, reprezentanții CCR au mai făcut câteva precizări de ordin procedural. „Precizăm că, potrivit art.7 din Regulamentul de organizare și funcționare a Curții Constituționale, cererile adresate Curții Constituționale trebuie să fie semnate olograf, în original, sau prin utilizarea semnăturii electronice calificate, până la data și ora dezbaterilor.
Această precizare a fost comunicată pe data de 21 mai 2025, ora 9:06, domnului George-Nicolae Simion pe aceeași adresă de poștă electronică de pe care a fost comunicată cererea menționată, în vederea complinirii cerințelor procedurale de înregistrare a actelor de sesizare adresate Curții Constituționale”, au mai menționat reprezentanții Curții.
În eventualitatea respingerii cererii, va fi organizată ședința de validare a alegerilor
Ulterior, în eventualitatea respingerii cererii de anulare a alegerilor, Curtea Constituțională va organiza, la ora 12:00, ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor prezidențiale. „În data de 20 mai 2025, ora 23:41, a fost comunicat Curții Constituționale, prin intermediul poștei electronice, un înscris, în formă scanată, intitulat „Cerere de anulare a alegerilor”.
În data de 21 mai 2025, Curtea Constituțională a primit procesul-verbal al Biroului Electoral Central pentru al doilea tur de scrutin, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale secțiilor de votare.
În considerarea art.52 alin.(3) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, „soluționarea cererii [de anulare a alegerilor] de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor”.
În consecință, Curtea Constituțională a fixat termen de judecată pentru cererea de anulare a alegerilor pentru data de 22 mai 2025 ora 10:00. În eventualitatea respingerii cererii de anulare a alegerilor, Curtea Constituțională va organiza ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al României în data de 22 mai 2025 ora 12:00, la Sala de ședinţe publice „Alexandru Ioan Cuza”” – a precizat CCR într-un alt comunicat.