AcasăPolitica1945 – începutul rusificării Ucrainei

1945 – începutul rusificării Ucrainei

Rusificarea Ucrainei a fost planul dictatorului sovietic Iosif Stalin. Vladimir Putin continuă să aplice politica de rusificare în teritoriul ucrainean ocupat ilegal

25 aprilie 1945: la San Francisco s-a deschis Conferința Organizației Națiunilor Unite, care a reunit națiunile victorioase în cel de-al Doilea Război Mondial.

Apoi, la 10 mai a avut loc o reuniune a comitetului director cu reprezentanți din aproape 50 de țări, inclusiv Uniunea Sovietică, SUA și Marea Britanie.  Scopul era de a elabora o Cartă fondatoare pentru o nouă organizație a Națiunilor Unite, capabilă să facă mai mult decât Liga Națiunilor, creată după Marele Război și care nu reușise să împiedice cel de-al Doilea Război Mondial.

În acest context, Uniunea Sovietică dorea să aibă influență maximă. Și, la fel ca Imperiul Britanic, a căutat voturi suplimentare, notează Franceinfo. Iosif Stalin a văzut o modalitate de a obține recunoașterea puterii armatei sale. Viaceslav Molotov, comisar (ministru) pentru afaceri externe al URSS, a cerut rapid ca alte state sovietice să fie recunoscute ca membre ale Adunării ONU: Ucraina și  Belarus.

Republica Socialistă Sovietică Ucraineană presupunea existența unui popor distinct, cu propriul său teritoriu și propria sa formă de guvernământ.

Dar planul a fost o fațadă: Rusia considera Ucraina o țară instabilă. Guvernele naționaliste și anarhiste încercaseră să se impună împotriva Partidului Comunist, datorită necazurilor Primului Război Mondial și urmărilor sale. Prin urmare, Stalin a început procesul de rusificare a Ucrainei, accentuat în 1946 și 1958. Curentul naționalist rusesc s-a infiltrat în administrație, justiție și învățâmânt.

Au fost aduși lideri politici, profesori, tehnicieni și muncitori pentru a reduce partea ucraineană a acestei republici, care reprezenta aproape 20% din populația URSS.

Acesta este modul în care a avut loc imigrația internă în Uniunea Sovietică după 1945. O metodă mai puțin brutală decât foametea organizată la începutul anilor 1930, care a ucis câteva milioane de oameni.

În mod ironic, Stalin și Molotov au pus bazele recunoașterii Ucrainei, care s-a concretizat în cele din urmă odată cu prăbușirea URSS în 1991.

Astăzi, Kremlinul insistă pe rusificarea forțată a regiunilor ocupate sau deținute parțial în Ucraina: Crimeea, Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojia.

Vladimir Putin încearcă să manipuleze istoria revendicând o mare parte din teritoriul Ucrainei și negând însăși existența unei națiuni ucrainene.

În martie, un raport al serviciilor secrete britanice arată că „Putin continuă să aplice o politică de rusificare în teritoriul ucrainean ocupat ilegal, ca parte a eforturilor de lungă durată de a extirpa cultura, identitatea și statalitatea ucraineană”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
409 afisari

4 COMENTARII

  1. exista in istorie sintagma rusia kieveana deci ucraina e ceva artificial creeata ca multe alteke de stalin si urnasii lui !!!

  2. exista in istorie sintagma rusia kieveana deci ucraina e ceva artificial creeata ca multe altele de stalin si urnasii lui !!!

  3. Nu este o rusificare fortata a acelor regiuni, ci o recuperare a lor de sub oprimarea ucraineana facuta asupra minoritatilor de acolo. Ceea ce si celelalte tari care au teritorii ocupate de Ucraina ar trebui sa faca (sa le recupereze).

  4. Greseala lui Stalin a fost ca a cedat teritorii rusesti Ucrainei. Si o alta greseala (in ochii rusilor) a fost aceea ca Stalin a insistat ca Transilvania sa revina Romaniei – care acum se opune Rusiei in privinta razboiului dintre Rusia si Ucraina.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger