Timp de două zile, presa internațională s-a adunat la Istanbul și a așteptat în fața biroului prezidențial de la Palatul Dolmabahce. Se promitea ceva important: discuții de pace istorice între Rusia și Ucraina.
La diferite momente, Putin, Zelenski și Trump au spus că ar putea fi prezenți. Dar, pe măsură ce orele treceau, iar discuțiile continuau să fie amânate, a devenit clară absența celor trei președinți.
Povestea despre negocierile de pace a devenit una despre inutilitate și așteptare, relatează The New Statesman. Joi la prânz, oamenii au început să folosească cuvântul „farsă”. Vineri după-amiază, referința evidentă era „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett.
La sfârșitul săptămânii trecute, liderii Regatului Unit, Franței, Germaniei și Poloniei au adresat Moscovei un ultimatum de la Kiev: să accepte o încetare a focului de 30 de zile sau să se confrunte cu noi sancțiuni „masive”. Putin a răspuns cu o ofertă proprie: discuții directe de pace între Rusia și Ucraina, care vor avea loc la Istanbul, la fel ca în 2022.
Zelenski a fost de acord să participe și a declarat că îl va aștepta „personal” pe Putin în Turcia, dar a reiterat așteptările Ucrainei ca o încetare a focului să fie respectată începând de luni, 12 mai, „pentru a oferi baza necesară pentru diplomație”. Putin a refuzat.
Negocierile de pace din 2022 au produs ceva numit Comunicatul de la Istanbul, un proiect de tratat care ar fi declarat Ucraina un stat neutru permanent, ceea ce înseamnă că ar fi fost de acord să nu găzduiască niciodată baze militare străine sau să adere la NATO, în schimbul garanțiilor de securitate din partea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU: Marea Britanie, China, Franța, Rusia și Statele Unite.
Vineri, delegațiile rusă și ucraineană au semnat singurul lor acord concret: un schimb de prizonieri ”1000 pentru 1000”. Sâmbătă, Trump a anunțat că va discuta luni cu Putin și Zelenski pentru a negocia sfârșitul războiului din Ucraina și a pune capăt ”vărsării de sânge”.
Se pune întrebarea dacă toată această activitate diplomatică se transformă în circ. Evident, nu reușește să aducă pacea. Încetarea focului nu mai înseamnă decât cuvinte goale. Se poate spune că discuțiile de la Istanbul s-au încheiat fără un progres notabil. Au eșuat din start – un dialog al surzilor.
Părțile beligerante nu sunt dispuse la concesii, Occidentul – reprezentat de Macron, Starmer și Merz – nu se înțelege cu Trump, iar Putin pare să-i manevreze pe toți.