AcasăNewsPacostea tranziției energetice. Cum se distruge o rafinărie

Pacostea tranziției energetice. Cum se distruge o rafinărie

Rafinăria din Grangemouth fost închisă luna trecută

A lucra în Grangemouth însemna „o slujbă pe viață”. Dar prespectivele s-au înrăutățit în acest oraș scoțian atunci când o rafinărie uriașă a fost închisă luna trecută, ilustrând amploarea șocului tranziției energetice în industria petrochimică britanică.

La 29 aprilie, Petroineos, o întreprindere mixtă între gigantul britanic Ineos și grupul chinez de stat PetroChina, a anunțat încetarea operațiunilor la această rafinărie, veche de peste un secol, dând startul primelor reduceri de personal, potrivit AFP. Închiderea va duce la pierderea a 400 de locuri de muncă.

Conform Petroineos, ultima rafinărie din Scoția pierdea aproximativ 500.000 de dolari pe zi, în special din cauza reducerii cererii de carburanți odată cu electrificarea crescândă a vehiculelor. Se va transforma probabil într-un terminal de import de combustibil, menținând doar 65 de lucrători. În orice caz, electrificarea nu justifică dezindustrializarea.

Un raport recent al Just Transition Commission for Scotland (JTC) a concluzionat că Grangemouth a fost victima unui „eșec al responsabilității” din partea guvernului și a Petroineos.

„O tranziție cu adevărat justă ar însemna sprijinirea angajaților”, a declarat Brian Leisham, deputat din circumscripția electorală Grangemouth.

Guvernul laburist condus de Keir Starmer a preluat controlul asupra British Steel, deținută de chinezi, pentru a preveni închiderea furnalelor sale, ultimele instalații rămase în țară. Dar pare că nimeni nu s-a interesat de salvarea rafinăriei scoțiene.

Reconversia la producția de parafină și reciclarea plasticului ar dura ani de zile și ar necesita investiții de miliarde de lire sterline.Pentru angajații disponibilizați, Grangemouth „va deveni un oraș fantomă”.

Ed Miliband, ministrul britanic al Energiei, a prezentat planuri de reducere a producției de petrol și gaze în Marea Nordului. Prețul pentru construcția de noi parcuri eoliene și solare va fi probabil de aproximativ 150 de miliarde de lire sterline în următorii cinci ani.

La nivel global, obiectivul de zero emisii nete de dioxid de carbon până în 2050 va necesita dublarea investițiilor anuale în energie, la 173 de trilioane de dolari, potrivit furnizorului de cercetare strategică Bloomberg NEF.

Politicienii nu au învățat nimic de pe urma crizei energetice din 2022-2023. Continuă să susțină restrângerea combustibilor fosili și promovarea „regenerabilelor”, ca și când vântul și soarele ar asigura funcționarea industriilor esențiale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
9.543 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger