Se apropie tot mai mult minivacanța de 1 mai, dar și începutul sezonului estival.
În tot acest context, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut controale la nivel național, în perioada 17 – 28 aprilie 2025, la aproape 2.700 de unităţi din industria alimentară.
Aceste demersuri au avut ca obiectiv nu doar verificarea respectării normelor de siguranță alimentară, ci și sprijinirea operatorilor economici în adoptarea celor mai bune practici, în contextul pregătirilor pentru sărbătoarea de 1 Mai și deschiderea sezonului estival – anunță marți ANSVSA.
„Scopul principal al acțiunii este protejarea sănătății consumatorilor, în condițiile unei afluențe crescute de turiști și a intensificării rulajului de mărfuri în zonele de agrement și localitățile de interes turistic, obiectiv pe care ANSVSA îl menține și în zilele următoare, prin continuarea acțiunilor de control” – se precizează în comunicatul ANSVSA.
S-au dat amenzi de peste 2,8 milioane de lei
Potrivit aceluiași comunicat, în această perioadă, inspectorii ANSVSA au verificat 2.711 obiective autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. În urma controalelor, au fost aplicate 286 de amenzi contravenționale, însumând 2.842.400 de lei. „De asemenea, au fost emise 10 ordonanțe de suspendare a activității și 6 ordonanțe de interzicere a activității. În plus, s-a dispus reținerea oficială a 2.311 de kilograme de produse alimentare (carne, pește, pulpe de pui și ouă), care prezentau risc pentru sănătatea publică.
Controalele au vizat o gamă variată de unități, printre care 797 de restaurante, 59 de pizzerii, 25 de cantine, 97 de cofetării-patiserii, 233 de laboratoare de cofetărie, 113 pensiuni turistice, 270 de supermarketuri, 650 de magazine alimentare, 221 de unități mobile de comercializare a alimentelor, 222 de târguri și expoziții de produse alimentare, precum și 24 de puncte gastronomice locale”, anunță sursa citată.
Principalele nereguli constatate
Potrivit ANSVSA, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au urmărit cu prioritate condițiile de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și valorificate produsele alimentare destinate consumului uman. „Printre principalele neconformități constatate s-au numărat nerespectarea normelor privind depozitarea și întreținerea spațiilor și echipamentelor de lucru, folosirea ustensilelor și recipientelor insalubre, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor, expunerea la vânzare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spațiilor neautorizate sau neînregistrate sanitar-veterinar, precum și lipsa trasabilității produselor alimentare”, se mai menționează în comunicat.
Recomandarea șefului ANSVSA: Consumatorii să achiziționeze produse alimentare doar din unități sau spații aflate sub control sanitar-veterinar
„Pe lângă aplicarea măsurilor corective, inspectorii ANSVSA au desfășurat activități de consiliere a operatorilor economici, oferindu-le recomandări concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de igienă și a siguranței alimentare” – anunță sursa citată, cu precizarea că aceste acțiuni au vizat sprijinirea unităților pentru pregătirea corespunzătoare a sezonului estival, „când nivelul de activitate și numărul de consumatori vor crește semnificativ”.
„Recomandăm tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare doar din unități sau spații aflate sub control sanitar-veterinar. Protejarea sănătății publice este și va rămâne o prioritate constantă pentru ANSVSA.” – transmite președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu.