Prezent la ediția a VII-a a Forumului Energiei, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a reiterat faptul că instituția pe care o conduce nu a fost de acord de la început cu plafonarea prețurilor la energie electrică. În acest context, acesta a susținut că trebuie subvenționați doar marii consumatori de energie, nu și populația, care, în opinia lui, poate plăti prețuri mai mari la energie pentru că își permite.
Consiliul Concurenței nu a fost niciodată fanul plafonării prețurilor la energie electrică, a declarat președintele acestei instituții, Bogdan Chirițoiu, care consideră că măsura de a se plafona pentru toată lumea a fost excesivă.
”Au fost și anumite probleme în piață care au permis ca unii să câștige mulți bani, posibil legal, ne uităm și noi dacă cumva s-a încălcat legea, dar din modul cum a fost gândită schema au fost posibilități de câștiguri, legale, dar imorale. Sunt companii care au avut câștiguri mari, unele se știu, altele nu sunt atât de prezente în spațiul public, unele au fost și investigate”, a declarat Bogdan Chirițoiu.
Acesta a arătat că la Ministerul Energiei se lucrează la un plan de protejare a populației vulnerabile, ceea ce i se pare absolut firesc, și că s-ar lucra și la un plan pentru companiile mari consumatoare de energie.
”Și aici mi se pare mie că nu am gândit lucrurile foarte bine, pentru că am mers pe ideea să protejăm populația, să-i protejăm pe cei care consumă mai puțin, deci bănuim că sunt mai săraci, și la companii am făcut cam la fel. Dar la companii logica este alta, pentru că trebuie să-i protejezi pe cei care consumă mult, nu pe cei care consumă puțin. Eu sper că vom avea măsuri pentru companiile mari consumatoare de energie și de gaze. Cred că soluția ar fi să venim cu subvenții pentru cei care consumă multă energie. Acceptăm că cei care consumă puțin vor plăti un preț mai mare decât restul lumii, asta e, Europa este bogată și oamenii își pot permite acest lucru, dar pentru agenții economici, care sunt în concurență cu restul lumii, trebuie să venim cu niște măsuri de ajutorare”, a mai precizat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Interconexiunile nu funcționează
În opinia lui Bogdan Chirițoiu, Guvernul ar trebui să-și propună ca, după reliberalizarea pieței de energie, România să nu fie diferită față de restul Europei, pentru că este important să avem o piață, și de energie, și de gaze, la nivel european. Pentru asta ar trebui să avem interconectări mai bune, dar, mai ales, ar trebui să ne asigurăm că între statele membre interconexiunile astea funcționează, susține președintele Consiliului Concurenței.
”Am fost cu domnul ministru al Energiei la o întâlnire cu comisarul pe energie și s-a ridicat acest subiect. Din cauza unor disfuncționalități pe zonele Ungaria și Austria, vara trecută, România, Bulgaria și Grecia s-au trezit decuplate de piața europeană și au avut prețuri mai mari decât restul UE, ceea ce este un lucru anormal. Ca să funcționeze piața europeană de energie, lucrurile acestea nu trebuie să se întâmple și trebuie să avem interconexiuni bune între statele membre și lucrul acesta nu poate fi lăsat doar la nivelul înțelegerilor bilaterale, ci trebuie să existe un plan al Comisiei Europene, și cu finanțare, și cu sancțiuni, care să se asigure că aceste investiții au loc”, a afirmat Bogdan Chirițoiu. Acesta admite că uneori aceste investiții pot să nu fie rentabile și dă exemplul Austriei, care nu găsește rentabil să facă o interconexiune cu Slovacia. ”Este posibil ca interconexiunea să nu aibă sens din punct de vedere strict național, să nu scoți bani pentru ea, dar ea este necesară pentru noi, ca să fim conectați la restul pieței europene”, a spus Bogdan Chirițoiu.
Europa intră în izolaționism
Pe de altă parte, chiar dacă funcționează bine piața europeană de energie, în condițiile în care prețul este de 3 ori mai mare decât în celelalte țări din lume, asta va crea probleme, consideră președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
”Încercăm să ne apărăm de restul lumii cu această taxă pe carbon, mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon, deci îi taxăm pe străini când aduc mărfuri în UE și să zicem că așa ne-am putea apăra de energia lor ieftină, dar nu ne ajută când trebuie să exportăm. Sunt sceptic că vom reuși să convingem restul lumii, că noi, din UE, suntem doar 5% din populația globului. O să vedem cu ce plan vine Comisia Europeană, este un subiect la care se gândesc cei de acolo, dar nu am senzația că s-a ajuns la o formulă. Sunt conștienți de problemă, dar nu au o soluție”, a mai precizat Bogdan Chirițoiu.
Omul trăiește o alta realitate,sa meargă sa vorbească cu oamenii și sa compare preturile noastre cu ale altor tari.
Gheorghe
dintre cei 18 milioane de romani,cati au salariu lui chiritoiu? e in alta lume, banii i-au luat mintile
OMUL ASTA TREBUIE ARESTAT URGENT, JUDECAT IN PROCEDURA DE URGENTA SI SA PRIMEASCA MACAR 25 DE ANI DE PUSCARIE PENTRU ABUZ IN SERVICIU SI SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE! EL SI INCA CEL PUTIN VREO MIE CA EL! SA NU MAI VORBEASCA GURA AIA FARA EL ASA CA LA ULTIMUL PROST!