Comisia Europeană s-a arătat deschisă la noi modalități de finanțare a sprijinului în domeniul apărării pentru Europa de Est, în vederea consolidării frontierelor NATO cu Rusia.
Vorbind după o reuniune a miniștrilor de finanțe din Varșovia, comisarul pentru economie Valdis Dombrovskis a declarat că executivul UE are opțiuni care merg „dincolo de ceea ce este deja pe masă” și nu a exclus subvențiile pentru țările de la marginea estică vulnerabilă a blocului.
Mișcarea, notează Politico, vine pe fondul frustrării crescânde în rândul guvernelor din Europa Centrală și de Est, care suportă greul financiar al consolidării militare europene.
Chiar dacă țările de la granița cu Rusia și-ar crește cheltuielile de apărare cu 20 %, nu ar fi suficient pentru a asigura securitatea Europei, din cauza dimensiunii reduse a economiilor lor, a explicat un diplomat dintr-o țară estică, sub protecția anonimatului.
Testul solidarității
Dombrovskis a fost de acord că țările care se învecinează cu Rusia și Belarus se confruntă cu riscuri majore și au nevoie de sprijin suplimentar. Comisarul susține explorarea unui nou fond interguvernamental, propus inițial de grupul de reflecție Bruegel săptămâna trecută, care ar permite atât țărilor UE, cât și celor din afara UE să pună în comun bani pentru reînarmarea continentului. Propunerea a ridicat posibilitatea participării Comisiei în calitate de acționar direct al fondului.
Dombrovskis a precizat că acest fond ar putea evita necesitatea unui acord unanim, eludând unele dintre normele bugetare mai stricte ale UE. Ideea câștigă teren în state din prima linie, precum Polonia și țările baltice, care au crescut semnificativ cheltuielile pentru apărare de la invazia Rusiei în Ucraina.
Însă alți actori importanți, precum Germania, nu doresc să sprijine proiectul, iar țări precum Spania – dornice să evite creșterea datoriilor – pledează pentru noi obligațiuni UE emise în comun, similare celor utilizate în timpul crizei Covid-19.
Carlos Cuerpo, ministrul spaniol al economiei, a propus un vehicul cu scop special care să ofere atât subvenții, cât și împrumuturi pentru proiecte paneuropene de apărare.
Polonia, între timp, a făcut o comparație cu pandemia: „Este clar că, în acest moment, țările din Europa Centrală și de Est sunt cele care au cele mai mari nevoi de apărare”, a subliniat ministrul polonez al finanțelor, Andrzej Domanski.
Propunerile de a oferi subvenții se vor confrunta probabil cu o rezistență puternică, în special din partea națiunilor conservatoare din punct de vedere fiscal, cum ar Olanda, care s-au opus istoric transferurilor de subvenții la scară largă între statele membre.
Pe măsură ce încep negocierile privind următorul buget pe termen lung al UE, tensiunea dintre solidaritate și interesul propriu este din nou la vedere.
Deci, occidentul provoaca razboiul si estul trebuie sa-l suporte.
Întreb și mă întreb. Nu era, oare, mai bine când ne plictisea UNUL cu: dezarmare, neamestec…neproliferare…etc, decât acum când nu auzim și nu vedem decât înarmare, întărirea flancuri nu știu care prin amplasarea a tot felul de arme, iar noi sărăcim tot mai mult ?? Armele, sunt făcute să omoare oameni, să distrugă. E acesta unul din dezideratele omenirii ? Asta am dorit ? Ia, amintiți-vă de ’89.
Occidentul nu se apara, OCCIDENTUL ATACA RUSIA PT A LE FURA RESURSELE NATURALE. Acum o ataca prin proxi cersenski, maine prin noi, prin Polonia… Problema i ca ne pun tot pe noi sa cheltuim pt „aparare” cica, nu pt atacul lor