AcasăPoliticaConsecințele protecționismului american

Consecințele protecționismului american

Orice protecționism al SUA va fi urmat de măsuri de represalii, ceea ce dăunează comerțului, consumatorilor și producătorilor, fără a aduce beneficii nimănui.

Donald Trump se va întoarce la Casa Albă în ianuarie. Ce impact va avea această nouă președinție republicană asupra economiei globale?

Concepția  lui Trump despre protecționism este sortită eșecului din  trei motive, susține analistul Piere Jaquet în Boursorama.

În primul rând, nu poate fi decât inflaționistă, deoarece chiar dacă unele companii exportatoare ar putea fi tentate să absoarbă o parte din impozitele pe importuri prin reducerea marjelor lor, esențialul se va regăsi în prețurile interne.

În timp ce Trump își datorează parțial victoria nemulțumirii tuturor celor care au suferit din cauza scăderilor notabile ale puterii de cumpărare și se plâng de inflație, există o anumită ironie în a constata sprijinul astfel acordat unei strategii protecționiste.

În al doilea rând, protecționismul nu este  un răspuns la deficitul extern al SUA. Existența contabilă a deficitului este o problemă macroeconomică, un exces de cheltuieli față de venituri. Acest decalaj este finanțat de economiile străine dintr-o serie de motive, inclusiv rolul dolarului.

Vizarea Chinei sau a Uniunii Europene poate avea un impact asupra balanțelor comerciale bilaterale, dar nu și asupra balanței globale.

De altfel, protecția împotriva importurilor echivalează, în termeni economici, cu o taxă implicită asupra exporturilor.Se datorează faptului că producția de exporturi utilizează inputuri importate, iar protecția acordată întreprinderilor care concurează cu importurile crește costurile pentru întregul țesut economic. Așadar, nu este o strategie foarte convingătoare.

În al treilea rând, orice protecționism al SUA va fi urmat de măsuri de represalii, ceea ce, așa cum a arătat și experiența anilor treizeci, dăunează comerțului, consumatorilor și producătorilor, fără a aduce beneficii nimănui.

Cu siguranță, Donald Trump consideră protecționismul ca o armă pe care se laudă că știe să o folosească în abordarea sa tranzacțională a relațiilor internaționale.

Dar este puțin probabil să obțină prin această cale piețe mai deschise pentru produsele americane.

Dacă mesajul lui Trump este că organizarea lumii aparține celor puternici – SUA și China –  atunci Europa trebuie să știe să-și unească forțele pentru a construi o lume multipolară,  nu să suporte ceea ce urmărește protecționismul american: un scenariu bipolar.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
255 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger