AcasăNewsMedicamentele care îi pot lăsa pe șoferi fără permis. La ce trebuie...

Medicamentele care îi pot lăsa pe șoferi fără permis. La ce trebuie să fie atenți înainte de a se urca la volan

sursa foto: Facebook/Poliția Capitalei

Unii șoferi se pot trezi în situația de a rămâne fără permisul de conducere dacă au luat anumite medicamente, s-au urcat la volan și au fost testați în trafic de către polițiștii de la rutieră. Unele dintre aceste medicamente fac parte din categoria celor considerate a fi uzuale. Și sunt folosite în caz de răceală. Așadar, cum vine sezonul rece, e bine ca șoferii să aibă în vedere acest aspect, pentru a nu avea bătăi de cap.

Cum sunt tot mai mulți conducătorii auto care ajung în situația de a se confrunta cu o problemă frustrantă – aceea a rezultatelor fals-pozitive la testele antidrog rapide, așa-numitele Drugtest, e bine să aveți în vedere unele aspecte. Și anume ce medicamente pot da rezultate fals-pozitive la aceste testări rapide. Ce pot ajunge să-i lase pe șoferi, temporar, pietoni.

Chiar dacă nu se află în situația de a fi consumat substanțe interzise, unele medicamente sau suplimente alimentare pot influența rezultatele testelor, lăsându-i pe conducătorii auto în ipostaza de a rămâne fără dreptul de a urca la volan.

Medicamentele care i-ar putea lăsa pe șoferi fără permis

Despre ce medicamente ar fi vorba? Potrivit stiripesurse.ro, printre cele mai frecvente sunt:

  • Paracetamolul și ibuprofenul – Substanțele din compoziția acestora pot fi detectate ca opiacee, iar testele rapide pot indica prezența morfinei sau codeinei în organism.
  • Medicamente pentru anxietate, insomnie sau spasme musculare – Acestea conțin benzodiazepine, substanțe psihoactive care pot duce la un rezultat pozitiv.
  • Antidepresivele – Acestea pot, de asemenea, să conducă la un rezultat fals-pozitiv pentru diverse substanțe psihoactive.

Și încă un aspect important, dacă tot s-a răcit vremea afară și au apărut deja răcelile. Chiar și unele medicamente utilizate pentru tratarea răcelilor sau alergiilor, cum ar fi spray-urile nazale, pot genera rezultate pozitive la testul antidrog pentru amfetamină sau alte substanțe.

La ce e bine să fie atenți șoferii

Pentru a evita pe cât de mult posibil să ajungă într-o astfel de situație, șoferii ar trebui să „arunce un ochi” pe semnele distinctive de pe ambalajele medicamentelor sau a suplimentelor alimentare.

Și asta având în vedere că produsele considerate a fi contraindicate conducătorilor auto poartă un semn specific: un triunghi roșu cu un semn de exclamare negru în centru, încadrat într-un pătrat alb. Semnul grafic avertizează asupra riscului pe care anumite medicamente îl pot reprezenta în cazul conducerii vehiculelor.

Clarificări oficiale

În iulie acest an, IGPR a transmis, într-un comunicat, o serie de precizări importante pentru conducătorii auto. Așa s-a aflat că polițiștii vor întocmi un act administrativ, mai precis un act de sesizare, dacă un șofer este pozitiv în urma testului Drugtest (Drager5000). Ce urmează apoi?

Iată ce au mai precizat reprezentanții IGPR, într-un comunicat transmis în 20 iulie:

„În situația unui rezultat pozitiv, în urma testării cu aparatul Drager5000, polițiștii întocmesc o lucrare (Este vorba de actul de sesizare, iar nu de un dosar penal), care rămâne la unitatea de poliție, pe parcursul celor 72 de ore, în care instituțiile de medicină legală trebuie să transmită rezultatul probelor biologice aferente.

Dacă în interiorul termenului de 72 de ore, polițiștii primesc de la medicină legală un rezultat negativ, acesta se anexează lucrării de bază(cea menționată în paragraful anterior), iar documentele se înaintează de către Poliție, unității de parchet competente, cu propunere de închidere a procedurii, pe cale administrativă.

Această propunere, a unității de poliție, de închidere pe cale administrativă, într-o astfel de situație, are la bază rezultatul negativ al probelor biologice, emis de medicina legală, și NU presupune o propunere de clasare în accepțiunea Codului de Procedură Penală, ci închiderea pe calea administrativă a lucrării.

Astfel, persoana testată, cu rezultat negativ de la medicină legală, nu este cercetată de organele de poliție, sub nicio formă, în cadrul unui dosar penal.

În situația în care rezultatul de la medicină legală este pozitiv, acesta se anexează lucrării de bază și documentele se transmit unității de parchet competente, unde lucrarea primește un număr unic, respectiv aceasta devine ,,dosar penal”, în care se continuă cercetările și se administrează probe, conform Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Prin urmare, măsura retragerii/reținerii permisului de conducere, pentru 72 de ore, este de natură a înlătura un potențial pericol din traficul rutier, până la primirea rezultatelor de la medicină legală”, se menționează, între altele, în comunicatul Poliției Române transmis în 20 iulie.

928 afisari

4 COMENTARII

  1. Militieni prosti si sefi ai lor care au dat gramezi de bani pe niste testere nefunctionale.

  2. de ce se testeaza cu ceva ce nu este sigur ,cum adica?? fals pozitiv?? ca pe vremea plandemiei cu testarile pcr fals pozitive?? asta inseamna calomnie!! nu poti pune oameni pe drumuri daca nu ai aparate performante pentru testare!!

  3. La câte medicamente uzuale libere la comercializare există sunt cu substanțe de tip opioid ,trebuie să predam permisele de conducere,că utilizarea banala( exemplu paracetamolul) ,duce la amenzi și suspendare și chiar purtarea numelui de drogat… Eu nu știu pe nimeni care este perfect sănătos și iarna nu are nevoie măcar de paracetamol un banal medicament pentru răceli….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger