AcasăDIVERSEIluzia doom spending. Generația Z și Milenialii își risipesc banii

Iluzia doom spending. Generația Z și Milenialii își risipesc banii

În loc să economisească, tinerii cheltuiesc nechibzuit

În loc să economisească,  unii tineri cheltuiesc pe lux într-o tendință care a fost caracterizată drept „doom spending” pe social media.

Potrivit Psychology Today, o persoană face cumpărături fără rost pentru a se liniști, deoarece se simte pesimistă cu privire la economie și la viitorul său. Acest lucru se întâmplă deoarece tinerii sunt în mod cronic online și simt că primesc constant vești alarmiste.

Obiceiuri proaste de cheltuire

Practica este atât „nesănătoasă, cât și fatalistă”, a declarat pentru CNBC Ylva Baeckström, lector superior în finanțe la King’s Business School și fost bancher. Tinerii transformă apoi aceste sentimente negative în obiceiuri proaste de cheltuire. Adică își risipesc banii.

96% dintre americani sunt îngrijorați de starea actuală a economiei și mai mult de un sfert cheltuiesc pentru a face față stresului, a constatat un sondaj Intuit Credit Karma.

Iar fenomenul nu este exclusiv american. Stefania Troncoso Fernández, o publicistă în vârstă de 28 de ani stabilită în Columbia, susține că este o ”cheltuitoare recuperată”, dar că nivelurile ridicate ale inflației și incertitudinea politică fac foarte dificilă raționalizarea economisirii.

Sondajul internațional al CNBC „Your Money Financial Security Survey” arată că doar 36,5% dintre adulții din întreaga lume consideră că o duc mai bine decât părinții lor din punct de vedere financiar, în timp ce 42,8% cred că o duc mai rău.

„Generația care crește acum este prima care va fi mai săracă decât părinții  pentru o perioadă foarte lungă de timp”, subliniază Baeckström. „Există sentimentul că s-ar putea să nu poți realiza niciodată ceea ce au realizat părinții tăi. Ca urmare, doom spending creează iluzia controlului în ceea ce pare a fi o lume scăpată de sub control”.

Daivik Goel, un fondator de start-up în vârstă de 25 de ani care locuiește în Silicon Valley, a recunoscut că a fost un cheltuitor înrăit atunci când a lucrat ca manager de produs la o companie biotehnologică.

Obiceiul, spune el,  a pornit de la un sentiment de nemulțumire față de munca sa, precum și de la presiunea colegilor.  Cheltuielile de tip doom sunt foarte frecvente în Silicon Valley, ”oamenii își cumpără două sau trei mașini noi, iar motivul este că își dau seama că economisirea pentru o casă va dura foarte mult timp, așa că vor cheltui în schimb pe alte articole diferite”.

Potrivit unei analize  a site-ului imobiliar Point2, 62% dintre proprietățile listate în San Francisco costă peste un milion de dolari.

Cumpărăturile online agravează problema cheltuielilor de tip doom, avertizează Samantha Rosenberg, co-fondator al platformei financiare Belong. Ea recomandă tinerilor să revină la utilizarea numerarului pentru a conștientiza valoarea banilor.

Metodele de plată fără întreruperi, cum ar fi Apple Pay și Google Pay, „cresc riscul de a cheltui fără cap”, deoarece sunt atât de rapide și de ușoare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.325 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger