Comitetul European al Regiunilor a cerut Comisiei Europene interzicerea importurilor agricole din Ucraina și redirecționarea acestora către țările terțe. Solicitarea vine însă mult prea târziu, având în vedere că cei mai mulți dintre fermierii europeni au ajuns în faliment. Totodată, Comitetul a cerut măsuri urgente pentru combaterea practicilor comerciale neloiale cu care se confruntă agricultorii, susținând că este nevoie de stabilirea unor limite minime și maxime ale prețurilor, în funcție de costul de producție.
Statele europene au început să se trezească la realitate și au cerut, la unison, interzicerea importurilor agroalimentare din Ucraina și redirecționarea acestora către alte țări din afara UE. Comitetul European al Regiunilor (CoR), instanţa europeană cu rol consultativ, care reprezintă vocea autorităţilor locale în Uniunea Europeană, consideră că agricultura UE trebuie protejată, pentru ca solidaritatea europeană să nu fie deloc afectată în raport cu sprijinirea constantă a Ucrainei.
”Este important ca Uniunea Europeană să ajute Ucraina, dar produsele ucrainene ar trebui să ajungă pe piețele din țări terțe, pentru a preveni perturbarea pieței europene și pentru a menține securitatea alimentară în țările terțe care au o mai mare nevoie în acest sens”, se artă în Avizul ”Viitorul politicii agricole comune” inițiat de CoR. Mai mult, Comitetul a subliniat că importurile de produse agricole și animaliere în UE trebuie să respecte standarde de mediu și de sănătate publică echivalente cu cele aplicabile în cazul producției comunitare, fiind necesar, prin urmare, ca UE să se asigure că aceste standarde sunt puse în aplicare și respectate în acordurile comerciale cu țările terțe, cu trimitere directă la importurile din Ucraina.
”UE trebuie să își redefinească politica privind exporturile în domeniul agricol, fără să afecteze comunitățile agricole ale țărilor terțe, acordând prioritate comerțului în interiorul Uniunii și reducând importurile de produse agricole în UE. Totodată, în calitatea sa de cea mai mare piață și de cel mai mare importator și exportator de alimente la nivel mondial, UE trebuie să își folosească toată influența pentru a modifica regulile comerțului internațional cu produse agricole introduse de OMC în 1994, astfel încât relațiile comerciale să devină mai echitabile, reciproce și mai solidare. Activitățile OMC nu pot fi deconectate de Agenda 2030 a ODD-urilor, deoarece pentru funcționarea economiei reale sunt necesare reglementări publice cu scopul de a atenua disfuncțiile pieței”, se precizează în Avizul CoR.
Practici neloiale
Pe de altă parte, Comitetul European al Regiunilor vrea ca noua Politică Agricolă Comună (PAC) să contribuie la combaterea practicilor comerciale neloiale și la evitarea comportamentului dăunător pentru actorii vulnerabili din lanțul agroalimentar, în special pentru fermieri. Prin urmare, Comisia Europeană a fost somată să consolideze normele UE privind practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare agroalimentar, inclusiv sancționând achizițiile sub costurile de producție, luând în considerare și posibilitatea de a sprijini concret puterea de negociere a componentelor celor mai slabe din lanțul de aprovizionare. De asemenea, potrivit CoR, este necesar ca, în completarea directivei privind practicile neloiale, costurile de producție din agricultură să se reflecte în prețurile din contracte, să se ia măsuri suplimentare în materie de transparență a prețurilor și să se asigure concurența loială în distribuție, în industria agroalimentară și a aprovizionării agricole.
Stocuri publice pentru evitarea speculei
În același timp, CoR a cerut Comisiei Europene să dezvolte instrumente de gestionare a ofertei de producție agricolă în Uniunea Europeană. Acest lucru ar trebui să implice stocuri publice pentru a evita specula și a stabiliza prețurile pieței, o politică comună pentru exportul produselor agricole și sprijin umanitar, pentru a atenua tulburările sociale din zonele afectate de eșecul culturilor sau amenințate de foamete din cauza schimbărilor climatice sau a războaielor, cote de producție, tuneluri de prețuri care să definească limitele minime și maxime în care prețul convenit poate varia pentru a lua în considerare costurile de producție. În plus, este important să se stabilizeze piețele produselor alimentare, evitând fluctuațiile semnificative care au consecințe foarte importante atât pentru consumatori, cât și pentru fermieri, mai arată CoR.
S-au trezit adormiții Europei ? Când ungurii strigau un gura mare ca-i ilegal ce fac ukrocii, au sărit toți cu amenzile pe ei. Acum când au ajuns în rahat ukro cer legi restrictive. Târziu, taică, târziu.
…pt Romania Ungaria, acum, e mai toxica ca Ucraina!
E plina UE de idioti. Daca noi nu facem mancare, nu importam mancare totusi ce vom manca? Ne pot raspunde cretinii politici?
Primirea Ua in UE va pune pe butuci agricultura tarilor europene, vechi membre UE. Nu atat la calitate cat la cantitate. De la cereale, zahar, ulei, faina, malai, carne, miere, la produse de panificatie si pariserie, etc. Doar ca Ua nu aplica norme UE de calitate si eliminare produse nocive pt sanatate.
Tot așa se vorbea și de Romania înainte că sa fie primită în UE!
UE= UNIUNEA COMUNIST EUROPEANA
ROMANIA TREBUIE SĂ DEVINĂ NEUTRĂ LA ACEST CONFLICT… UCRAINA NU NE-A FOST ȘI NICI NU NE VA FII VREODATĂ PRIETENĂ…BA DIMPOTRIVĂ…. AȚI UITAT ISTORIA POLITICIENI CORUPȚI?
Ministerul agriculturii este vinovat!!! A distrus și APICULTURA!! Domnule Ministru ce facem cu DR 14 .SALVAM TARANU ROMÂN. Când apare ghidul în dezbatere publica Apicultorii nu uitați săi votăm cu 2 stampile. Apicultura este cea mai importantă veriga pentru Agricultura, cine polenizeaza oamenii manual cu mâinile pe fiecare plantă!!!!!
S-a trezit Ursula adormita din padurea șucară. Handicapati ajunsi la conducere…vai mama noastră
1.Problema principala care nu o intelege UE este ca datorita exploziilor solare si cresterea temperaturii la suprafata Soarelui,la fiecare 10-15 ani,temperaturile vara vor creste cu 3 pana la 5 grade cred ca in timp va ajunge peste 70-80 de grade in Roman̈ia peste 100 de ani.Totul v a fi o arsita si un parjol.Nu stiu ce fel de oameni de stiinta au si nu vad ca Soarele este f.stralucitor fata din anii 70-80.Nu le zic decat ca sunt numai cu „capul in pamant”si vad numai animale, oameni,centrale, termice,foc si altele….VAI VOUA CELOR CARE CONDUCETI EUROPA!
UERSS… Niste neocomunisti cu ideologii si agende politice utopice si tembele. Ii spun „progresism”:sau cu tupeu, chiar „liberalism” (cand e chiar opusul liberalismului clasic), dar sunt cuvinte inselatoare, ca sa ascunda ca sunt neomarxisti. Ce diferenta fata de Occidentul de pana acum 30-40 de ani, care chiar era apogeul civilizatiei umane… Parca nu era de ajuns ca aveam pe planeta dictaturi ca si China si Rusia, acum si Europa si America de Nord devin pas cu pas tot niste cloace marxiste…
Foarte bine au făcut englezi,au plecat ,de ce trebuia sa stea la mana adunaturilor,slugilor din UE.Distrugi țările din UE în favoarea unei țări din afara,distrugi agricultură, distrugi transpotul de mărfuri. Romani așteaptă la vamă, ucraineni nu,mai mult slugile românești nici nu îi controlează politia pe drumuri,umbla beți ,drogați, nu respecta timpi de parcurs.Bataie de joc pentru membri UE.Rusine.Rusine.Rusine.
Ce istorie să cunoască ?!? Ăștia nu știu să citească/vorbească !!!!!
UE este nasul mafiei. Plangea Biden in Polonia sa lasam cerealele sa ajunga la sarmanii din Africa. N a ajuns nici un bob.
Nu trebuie sa permitem realitatii vulgare sa tulbure înaltele dezbateri privind deciziile geo-politice de la Bruxelles!