Pagerele Hezbollah au explodat! Scena din Liban a fost ca ceva dintr-un film bizar cu James Bond – cu pagere explodând simultan în buzunarele a sute de luptători Hezbollah din întreaga țară. Mossadul a lovit din nou de data asta în Liban! Mossadul nu recunoaște dar lovitura este magistrală! Vă spuneam că Mossadul are o varietate de scenarii pentru luptătorii Hezbollah. Nu-și poate ierta greșelile din 7 octombrie 2023. Politico scrie că pagerele care au explodat la brâul sau la mâna militanților Hezbollah au fost construite în Ungaria.
Compania din Taiwan, cea care le-a produs inițial, a declarat într-un comunicat că modelul AR-924 folosit în atac a fost fabricat și vândut de o companie maghiară numită BAC Consulting sub logo-ul firmei taiwaneze. Hezbollah, grupul militant și partidul politic libanez, a susținut că Israelul se află în spatele incidentului de securitate care i-a lovit pe membrii săi. De asemenea, New York Times a raportat, citând oficiali americani și alți oficiali, că Israelul a ascuns explozibili în lotul de pagere detonate. Explozibilul extrem de brizant, se pare ca este de tip nou, a fost introdus undeva pe parcursul de la producător la beneficiar sau într-o componentă aprovizionată de producător.
Tipul de pagere fabricate de Gold Apollo (o firmă taiwaneză de producție de pagere) sau de firma maghiară sub licență, s-au declanșat simultan, au explodat la un moment dat atunci când primul deținător al unuia a deschis mesajul primit, provocând o reacție în lanț și ucigând nouă persoane și rănind aproape 3.000. Atacul l-a rănit și pe ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani. De ce avea ambasadorul iranian un astfel de pager? Hezbollah a plâns moartea a 12 luptători după atac, dar nu a recunoscut în mod explicit cum au murit. A fost o operațiune care a fost bine pregătită și care a lovit și luptători Hezbollah pe care nu-i cunoaște nimeni în locuri neidentificate până acum.
Sunt paisprezece persoane care au fost, de asemenea, rănite în Siria/Damasc, când pagerele folosite de Hezbollah au explodat, a declarat un monitor de război din Marea Britanie. Consecințele atacului? Atacul a avut mai multe efecte negative asupra eficienței militare Hezbollah, cel puțin temporar. Atacul a perturbat comunicațiile interne în Hezbollah, mai ales având în vedere măsura în care Hezbollah s-a bazat pe pagere în ultimele luni. De asemenea, natura și amploarea atacului au stârnit confuzie și șoc în rândul unor membri Hezbollah. Aceste efecte ar putea genera paranoia generală și în cadrul Hezbollah, având în vedere că Israelul a demonstrat în mod repetat în ultimele luni cât de profund s-a infiltrat în rețelele iraniene susținute de Iran. Eliminarea pagerelor a dus în principal la eliminarea unei rețele de comunicații a Hezbollah care nu putea fi controlată în totalitate. Până în prezent, obiectivele Israelului au fost să zdrobească Hamas și să aducă acasă ostaticii capturați de militanții palestinieni în timpul atacurilor din 7 octombrie care au declanșat războiul.
Cabinetul de securitate politică a actualizat pe 17 septembrie obiectivele războiului, astfel încât acestea să includă următoarea secțiune: ”întoarcerea în siguranță a locuitorilor din nord la casele lor”, a declarat biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu într-un comunicat. Dincolo de efectul său devastator asupra Hezbollah, atacul semnalează începutul unei noi ere foarte periculoase în războiul cibernetic. Orice dispozitiv care este conectat la internet poate fi potențial transformat într-o armă. Circuitele unui aparat „inteligent” pot fi manipulate astfel încât să funcționeze defectuos într-un mod periculos. În atacul cibernetic Stuxnet împotriva programului nuclear al Iranului, malware-ul a făcut ca centrifugele să se rotească atât de sălbatic încât au devenit instabile și s-au autodistrus. În viitorul a ceea ce se numește „Internetul lucrurilor”, dispozitivul exploziv ar putea fi telefonul, frigiderul sau televizorul tău. Cu fiecare nou progres al tehnologiei armelor, designerii își imaginează noi arme din lucrurile casnice.
De exemplu, Statele Unite au avut cândva ceea ce părea un monopol asupra dronelor, dar acum sunt un instrument omniprezent de război. Chiar și îndrăznețul 007 ar ști că dușmanii săi își pot întoarce armele împotriva lui. Oficialii americani au fost în contact cu Iranul printr-un canal din spatele scenei geopolitice, marți 17 septembrie, pentru a transmite că Statele Unite nu au avut niciun rol în atac. Sentimentul administrației, deocamdată, este că Hezbollah este confuz și panicat și că nu va da un răspuns militar imediat. Dacă există un atac, oficialii americani cred că Israelul poate limita pagubele – și că, dacă este necesar, Statele Unite vor ajuta la apărarea Israelului. Decizia aparentă a Israelului de a lansa atacul a fost probabil determinată atât de factori politici, cât și operaționali. Planul de încetare a focului condus de SUA este blocat și, odată cu acesta, speranța unui acord diplomatic cu Hezbollah pentru a calma granița. Și, după ce a dezvoltat capacitatea extraordinară de a transforma dispozitivele de comunicații ale adversarului lor în bombe, Israelul ar fi putut considera că această capacitate trebuie folosită înainte de a putea fi descoperită și pagerele dezarmate, după cum a raportat marți seara buletinul informativ arab. Dorința Israelului de a lovi mai puternic Hezbollah reflectă o viziune largă în rândul israelienilor că țara nu își poate permite ceea ce a devenit un război prelungit de uzură cu membrii miliției libaneze. Deși Israelul a neutralizat efectiv Hamas din punct de vedere militar în Gaza, Hezbollah a continuat să-și extindă atacurile cu rachete împotriva nordului Israelului.
Peste 60.000 de israelieni au fost forțați să-și evacueze casele din nord, lăsând în urmă zeci de orașe și sate fantomă. Presiunea politică de a trata „nordul”, așa cum îl numesc israelienii, a devenit aproape la fel de intensă ca și dorința de libertate a ostaticilor. Ingeniozitatea atacului de pager a fost pătrunderea aparentă a Israelului în lanțul secret de aprovizionare al Hezbollah – care distribuise dispozitivele. Liderul grupului, Hasan Nasrallah, și-a avertizat operatorii într-un discurs din februarie să nu mai folosească telefoanele mobile, care „deveniseră ca oxigenul”, dar care au devoalat pozițiile luptătorilor și uneori au acționat ca dispozitive de spionaj israeliene. Hezbollah a trimis marți seara, pe 17 septembrie, agenților săi un mesaj grăitor: „Fiecare care a primit un pager nou, aruncă-l”, potrivit unei surse citate de The Post. Hai să ne lămurim: ce a făcut ca dispozitivele să explodeze în jurul orei 15:30 marți 17 septembrie? Când victimele au început să inunde spitalele din Beirut (peste 2.800), unii analiști suspectau că un malware-ul israelian ar fi declanșat explozii ale bateriilor cu litiu din pagere. Dar videoclipurile care au surprins mai multe dintre detonații fac această teorie puțin probabilă. Bateriile cu litiu devin foarte fierbinți înainte de a exploda – atât de fierbinți încât nimeni nu le-ar ține mult în buzunare. Și explozia a fost de obicei precedată de fum și apoi de foc, așa cum arată videoclipurile.
Ceea ce s-a întâmplat probabil, din surse americane, a fost că agenții israelieni au reușit să aibă acces la pagere înainte ca acestea să fie distribuite și să introducă cantități mici de explozibili foarte puternici. Nu știm felul explozibilului. Programele malware introduse în sistemele de operare ale pagerelor au creat probabil un declanșator cibernetic, astfel încât atunci când deținătorii acestora au primit un apel de la un anumit număr – sau un alt semnal – explozivii au detonat. Simplu și în același timp genial!