După ce a făcut prăpăd în Europa Centrală, ciclonul Boris a ajuns și în România și ne-a arătat adevărata față a conducătorilor acestei țări – combinatori de cea mai joasă speță, șmecherași pregătiți să transforme o calamitate într-o oportunitate, leneși și fuduli. Pe noi nu ne spală de păcate nici „Katrina”, dar măcar vedem autoritățile statului așa cum sunt – dezbrăcate de vorbele goale, incapabile să gestioneze situațiile la limită, dezinteresate de dramele oamenilor.
România cunoaște furia naturii destul de bine. Nu este prima dată când plouă atât de mult încât apa acoperă casele și cu siguranță nu va fi nici ultima oară. Și, de fiecare dată, vedem aceiași ochi dați peste cap de politicieni, că, vai, ce tragedie, dar o să facem și o să dregem, este momentul zero, acum ne apucăm, cel târziu de mâine dimineață. La 7, trecute fix!
Și s-a făcut 8… 9, 13, a trecut prima zi, a doua, o lună, nouă. Nimic, colbul uitării s-a așternut peste povestea asta, între timp alte evenimente au ținut capul de afiș.
„Combinațiile” de la Ministerul Mediului
În 2013, au murit 12 oameni la inundațiile din aceeași regiune a țării. Acum 11 ani, autoritățile au promis să înceapă un program la nivel național care privea necesitatea construirii unor canale de deversare menite a prelua debitul de ape. Era vorba și despre decolmatarea albiilor râurilor. Totul, pentru protecția populației civile, după cum s-au lăudat, la vremea respectivă, factorii decidenți.
S-a întâmplat ceva? Nimic, zero investiții benefice! Singurii bani cheltuiți s-au dus, cel mai probabil, pe studii de fezabilitate și prefezabilitate, pe întocmirea proiectelor, pe comisioane plimbate prin contabilitate până ce li s-au pierdut orice urma. O hârțogăraie care niciodată în 11 ani n-a ieșit la lumină, sfârșind aruncată într-unul din dulapurile de pe la Ministerul Mediului.
Și, apropo de Ministerul Mediului, mulți spun că aici se dau adevărate tunuri, sunt „combinații sigure”, cum li se zice. De ce? Pentru că vremea este partenerul ideal de învârteli și, totodată, paravan în caz de orice verificare. Atenție la lucrările de decolmatare și îndiguire ale râurilor, spun sursele noastre! Trebuie doar puțin efort și înțelegem cum stau lucrurile – nicio grijă în legătură cu „sifonarea” banilor publice, după orice ploaie cei responsabili sunt „acoperiți”. Luați la rost, vor spune că au făcut lucrarea, dar „A venit apa, domnule, ce să facem?! A luat tot!”. A luat, da, a luat și banii din conturile Ministerului Mediului!
Același minister al Mediului dă autorizații la ce distanță de albia râurilor poți să îți construiești o casă, să amplasezi o firmă etc. Pe hârtie, totul este câte se poate de clar. În teren, puțini sunt cei care (mai) respectă legea, dar nimeni nu-i trage la răspundere pe restul. Se merge în control? Nț, timp pierdut, „n-avem ce face, are relații”! Astfel, materialul lemnos se aruncă în albia râurilor, deșeurile sunt deversate tot acolo, iar rezultatul îl vedem la inundații: supraîncărcate cu „gunoaie” albiile dau pe dinafară și puhoaiele de ape mătură tot în calea lor.
Ce măsuri a luat, acum, Ministerul Mediului pentru a-i proteja pe oameni? La Pechea au fost trimise de autorități cinci containere și câteva baxuri cu apă, dar asta abia după ce gălățenii au ajuns sinistrați. Ce se va întâmpla la următoarea ploaie torențială? Iar vom merge cu bărcile pneumatice? Soluția stă în pompierii trimiși să salveze bătrânii neajutorați? Și specialiștii de la M.M. când vor răspunde pentru lipsa de acțiune? Cei de la Apele Române au pus în gardă autoritățile în legătură cu prăpădul care vine? Dacă da, la ce instituție din Guvern au bătut la ușă, cui au trimis un mail de avertisment? Întrebăm pentru că, legat de ce s-a întâmplat în Galați și Vaslui, s-a făcut un comitet pentru gestionarea crizei abia în seara tragediei, nimeni nu s-a pregătit din timp.
În trecut, am avut-o șefă la Ministerul Mediului pe Grațiela Gavrilescu, de la partidul lui Dan Voiculescu. Apropo, Național va detona, în curând, înțelegerea nucleară dintre liderul de facto al PUSL și PSD! Revenind, acum se aude că UDMR continuă să facă legea prin minister, chiar dacă nu mai are portofoliul, iar pe jilț s-a cocoțat Mircea Fechet.
Cine conduce Apele Române? Un drumar
Știm ce trebuie să se facă, știm și cine are responsabilitatea, dar… situația la Apele Române pare …necontrolabilă. Administrația Națională Apele Române trebuie să arate contractele pentru decolmatare, să vedem dacă și ce s-a lucrat. Care sunt firmele, cine a curățat canalele, bazinele hidrologice de materialul aluvionar depus?
Ce preocupări are Apele Române? De business, după câte a scris presa. Timișoreanul Sorin Lucaci, ajuns la conducerea instituției pe filiera Sorin Grindeanu, ar pregăti un tun imobiliar de 15 milioane de euro – noul sediu central pentru ANAR. De achiziționare și tot ce înseamnă această afacere s-ar ocupat Ervin Luci (uns director al Departamentului Managementul lucrărilor hidrotehnice), tot timișorean, că Grindeanu parcă a băut după Piedone, a adus tot clanul de pe Bega la București.
Deocamdată, totul a fost pus pe „hold” și asta numai pentru că se așteaptă tăvălugul campaniei electorale, când toți ochii sunt îndreptați spre alegerile parlamentare și prezidențiale. Însă, atenție, băieți, că alți ochi sunt ațintiți asupra voastră, mare grijă!
Revenind la Lucaci, personajul are un trecut cât se poate de interesant, dar și controversat. Specialist în drumuri și poduri, conduce Administrația Națională Apele Române. Ca fapt divers, are și o condamnare la 2 ani de închisoare (cu suspendare), primită în 2019 pentru „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.
Meteorologii lucrează pentru ANM sau pentru Antena 3?
Nu putem să nu ne întrebăm de ce nu s-a făcut un comitet național pentru situații de urgență, deși Agenția Națională de Meteorologie știa de câteva zile de amenințarea pe care o reprezintă ciclonul Boris.
Către ce instituție din Guvern s-a îndreptat ANM cu o informare referitoare la ce urmează, când a avut datele și certitudinea că „Boris” va lovi România? Cui au dat raportul meteorologii Elenei Mateescu? Dar, au dat cuiva raportul? Că, în ultima vreme, cam pare că ANM ar avea alte preocupări! Directoarea de acolo este agronom (alt „specialist”, ca drumarul Lucaci, de la „Ape”). Și, pe deasupra, protejata Antena 3, cu care are contracte. Să ne spună cei de la ANM și cu ce alte instituții media mai au contracte semnate, dacă tot prestează „pe sticlă” în loc să stea cu ochii pe datele culese de la stații și să le interpreteze, să facă predicții. Ce fac meteorologii români? Pentru cine lucrează ei? Pentru stat sau pentru trusturile de presă?
Iohannis, Despescu, dormiți, mă?!
Premierul Marcel Ciolacu a fost primul care a zburat spre Moldova, luând pulsul localităților puse la pământ de apele învolburate. Au urmat, pe rând, și alți oficiali, dar din toată echipa deplasată în Moldova a lipsit tocmai Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI și tocmai cel care are în subordine ordinea publică. El era responsabil să gestioneze situația, însă n-a fost văzut la față zilele acestea nici de colegi, nici românii sinistrați din Galați. Nu-i mai puțin adevărat că fiul, Eduard, tocmai ce a devenit campion european la acrobație cu avionul, dar nu credem că onorabilul secretar de stat a sărbătorit atât de mult încât a uitat și de îndatoririle de serviciu.
Dar, ce pretenții să avem de la unul ca Despescu dacă însuși președintele Klaus Iohannis n-a avut ochi pentru situația din Moldova. Dacă era ceva pe Ucraina, imediat ieșea cu un comunicat! Când mor românii, nepăsare.
La obiect dar nu suficient de crud !
Aceste subiecte trebuie tratate cu CRUZIME !
Decit sa plinga mii de mame mai bine sa plinga mamele lor .
Va intrebati ce a facut ANM de nu a semnalat potopul cu antecedenta ?
Cred ca stiu eu !
A asteptat aprobarea sa schimbe discursul care era centrat pe CANICULA. de zece ori pe zi si INCALZIREA GLOBALA, in altul cu ciclonul Boris(!?)…
Vom vedea noi cind va veni ciclonul Putin, piatra pe piatra nu va ramine !!!
Hai ma frate, lasati ipocrizia. Am o casa la tara in Prodanesti, la 40km de zona afectata cel mai mult.
Individul ala care este primar a ales sa investeasca 120 000 de euro in construirea unui parc in conditiile in care drumul nu este asfaltat, oamenii nu au apa curenta, nici gaz. Toata zona aia e parca ramasa in timpurile de acum 50 de ani.
Cand le spuneam oamenilor ca ar trebui sa fie suparati ca primarul a irosit bani pentru amenajarea unui parc in loc sa investeasca in infrastructura, li se rupea.
Uite ca prostia se plateste.
Iohanis e in pauza.Nu aude,nu vede ce in tara.Nu-i pasa de romani.Si-a mâncat mălaiul,si-a trait traiul.
Adevărat😪
A fost unu’ Popescu la energie de a inchis capacitati de productie de 5 mw/h si? Si l-a tras cineva la raspundere?
T/:Băi cezarică las-o jos că se îneacă! Vrei sa afli adevărul suprem ? Uită-te la o scenă memorabilă cu inundațiile de pe timpul lui basesecu-petrov, când în „uniforma” de inundație, băsău cu o mutră după o noapte în care s-a cam terminat gheața și a trecut pe sec bașca elena, bătând cu podul palmei in stâlpul casei unuia care a fost inundat, îl întreabă p-ăla de ce și-a făcut casa, de chirpici, taman în valea râului? Scena, dacă o vezi, te va ajuta să nu mai bați câmpii cu drumaru’ și agronomu’ …
Poate ne ajută NATO si/sau partenerul strategic cu ceva conserve, apă imbuteliata, pături, paturi pliabile, bocanci, îmbrăcăminte .
Nu de miliarde, macar de o sutime din cat am donat Ucrainei.
Am o fantezie. Intr un univers paralel cica rețeaua de statii meteo si raportarile dese, structura ierarhică, dotarea tehnica inclusiv si mai ales sateliții doar meteo, raspandirea la scara nationala, continentală, globala , ar putea fi acoperirea perfecta pt
…Sky net din Terminator.
Adica SE ȘTIA.
Adevărat😪
Tara lucrului bine facut!
Romania distrusa „pas cu pas” pe etape. Intai incendii forestiere si agricole, apoi inundatii si avalanse si mai lipseste un cutremur!!! In rest, avem un stat esuat si mafiot pe toate planurile economice si la toate nivelurile societatii.
Am avut azi si cutremur, de 5,5 pe Richter, am avut o premonitie. Bine ca a fost doar atat.