AcasăTEHNOLOGIEInteligența Artificială: China sfidează SUA

Inteligența Artificială: China sfidează SUA

Companiile din China, de la Alibaba până la Tencent, și-au lansat propriile modele de inteligență artificială în ultimele 18 luni, încercând să profite de hype-ul din jurul tehnologiei

Atenția globală asupra inteligenței artificiale generative s-a concentrat asupra marilor companii americane precum OpenAI, Alphabet,Google și Meta.

Dar și unii dintre giganții din China, de la Alibaba până la Tencent, și-au lansat propriile modele de inteligență artificială în ultimele 18 luni, încercând să profite de hype-ul din jurul tehnologiei.

Ambițiile Chinei de a deveni un lider mondial în domeniul IA adaugă un alt nivel la lupta tehnologică dintre această țară și Statele Unite, relatează CNBC. Inteligența artificială generativă include aplicații precum ChatGPT care are capacitatea de a genera text, imagini și chiar clipuri video pe baza indicațiilor utilizatorului. Companiile chineze nu vor să rămână în urmă.

Ernie(Baidu)

Baidu, una dintre cele mai mari companii de internet din China, a fost printre primele din țară care a lansat aplicații generative de inteligență artificială. Modelul său alimentează Ernie Bot, un chatbot conceput pentru a rivaliza cu ChatGPT și despre care compania chineză spune că are 300 de milioane de utilizatori. Ultima  versiune – Ernie 4.0 – ar avea capacități egale cu GPT4.

Tongyi Qianwen(Alibaba)

Alibaba a prezentat anul trecut setul său de modele fundamentale, Tongyi Qianwen. A dezvoltat diferite versiuni care pot îndeplini sarcini diferite. De exemplu, un model este axat pe crearea de conținut sau pe rezolvarea problemelor de matematică. Un altul poate să înțeleagă intrările audio și să ofere rezultate bazate pe text.

Unele versiuni sunt open-sourced, ceea ce înseamnă că pot fi descărcate în mod deschis, cu anumite limitări, și utilizate de dezvoltatori.

Alibaba a declarat în mai că modelele Qiuanwen au fost implementate de peste 90 000 de utilizatori din întreprinderi.

Hunyuan(Tencent)

Companiile pot accesa capacitățile Hunyuan – lansat în 2023 –  prin intermediul activității de cloud computing a Tencent.

Modelul poate susține funcții precum crearea de imagini și recunoașterea textului.Dar poate fi utilizat și în comerțul electronic sau de companii din industria de jocuri social media.

Tencent administrează cea mai mare aplicație de mesagerie din China, WeChat. Compania a lansat anul acesta un chatbot IA bazat pe modelul Hunyuan. Asistentul, cunoscut sub numele de Yuanbao, poate extrage informații și conținut din WeChat, Tencent încercând să își diferențieze oferta de cea a rivalilor.

Pangu(Huawei)

Huawei a creat o serie de modele de inteligență artificială destinate clienților din industrii specifice, inclusiv guvern, finanțe, producție, minerit și meteorologie.

În ultimul caz, Pangu poate prezice traiectoria unui taifun pe parcursul a 10 zile în aproximativ 10 secunde, în loc de patru-cinci ore, cât dura anterior.

De asemenea, aceste modele, vândute prin cloud, pot suporta caracteristici generative, cum ar fi capacitatea de a genera cod și avatare umane.

Doubao(ByteDance)

ByteDance, proprietarul TikTok, a lansat un model IA în acest an, marcând o intrare târzie în cursa împotriva unor concurenți precum Baidu și Alibaba.

Cu toate acestea, Doubao este vândut la un preț mult mai mic decât rivalii. Are capacitatea de a genera voci și cod pentru dezvoltatori.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.575 afisari

2 COMENTARII

  1. Dupa cate se vede niste simboluri crestine si universale schimonosite cu o linie intre ele fac cat niste bete cu mot si o cutie pe stil chinez??!

  2. Probabil ca era mai educativ si mai interesant daca domnul Radu, de altfel un ins bine informat si cu capul pe umeri, sa ne fi spus nu ca abia acum China a scos pe nivelul platformelor de socializare si ea roboti IA pentru barfa[chat] si pentru distractia geekilor.
    China intai s-a preocupat sa puna IA la munca in productie si cercetare, unde americanii nu au prea avut succes.
    In SUA cercetarea este stipendiata exclusiv de marile corporatii ca numai ele sa poata dicta directiile si temele de cercetare, deci sunt restranse la ignoranta si idiotenia elitei bankare care a adus occidentul in Kriza. Centrele universitare si institutele nu mai au autonomia de a se orienta dupa nevoile sociale ci doar executa comenzi in schimbul fondurilor financiare. Totul in acest domeniu este dictat de politica, de propaganda si de interese marunte si temporare de profit imediat cu orice pret.
    Acesta este deci domeniul in care se face aplicarea si cercetarea IA in SUA. Partea de distractie/entertainement este legata si ea de propaganda de a da impresia ca SUA este numarul UNU in lume, exceptionalismul american(kosher). Din fericire Sudul Global[un nou nume pentru Lumea a Treia] nu mai percuteaza la impulsurile propagandistice talmudice ale occidentului si merg pe o cale fireasca, naturala a multilateralitatii ignorand politica si valuta occidentala.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger