Recalcularea pensiilor a generat multe discuții în rândul pensionarilor. Nu au fost deloc puțini pensionarii care s-au arătat nemulțumiți de decizia de recalculare pe care au primit-o, unii dintre ei reclamând unele greșeli.
Au fost cazuri prezentate în spațiul public ale unor pensionari care spuneau că prin deciziile de recalculare au constatat că le-a fost diminuată pensia sau că noua formulă de calcul anunțată de autorități ar fi fost aplicată greșit.
Și cum sunt cazuri în care pensionarii care au sesizat anumite erori la recalcularea pensiilor vor să se adreseze instanței, apar precizări importante în cazul celor care își fac griji că termenul de 45 de zile în care pot contesta decizia in instanță ar putea expira înainte de a primi o revizuire din partea casei de pensii.
Site-ul stiripesurse.ro prezintă o explicație juridică din care să reiasă că, în cazul în care pensionarii constatată erori la recalculare, se pot adresa caselor de pensii sau instanțelor de judecată, pentru că pensionarul poate cere oricând o decizie de revizuire a pensiei, chiar dacă au trecut cele 45 de zile.
Aspect important
Un prim aspect foarte important menționat de sursa citată: termenul de contestare de 45 de zile nu se referă doar la deciziile de recalculare care s-au comunicat în această perioadă conform legii, ci la toate deciziile emise de casele de pensii, și anume:
1. Decizia de pensionare
2. Decizia de recalculare
3. Decizia de revizuire.
Detalii juridice
Chiar dacă termenul inițial de 45 de zile expiră înainte ca un pensionar să fi primit o revizuire (după ce acesta a semnalat casei de pensii o anumită eroare), acesta are în continuare o cale legală de a-și apăra drepturile în instanță.
Conform art. 94 din noua Lege a pensiilor, pensionarul poate solicita oricând o decizie de revizuire a pensiei sale, inclusiv după curgerea termenului de contestare în instanță a recalculării primite în această perioadă, notează sursa citată.
Oricând ulterior, pensionarul poate formula la Casa de pensii o cerere de revizuire față de modul în care i-a fost recalculată pensia.
La această cerere de revizuire, Casa de pensii este obligată să emită un alt act administrativ prin care:
a) poate revizui recalcularea
b) poate refuza cererea.
Acest act administrativ poate fi contestat în instanță de pensionar, într-un nou termen de 45 de zile, care curge de la primirea răspunsului la cerere sa de revizuire a pensiei.
Conform Art. 94 alin. 1 din Legea nr. 360/2023, în situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
Cum să soliciți recalcularea pensiei de la Casa de Pensii Județeană, dacă nu a fost calculată corect
GHID – Cum să soliciți recalcularea pensiei de la Casa de Pensii Județeană dacă nu a fost calculată corect
Situațiile în care se poate solicita recalcularea pensiei:
ATUNCI CÂND NU AU FOST LUATE ÎN CONSIDERARE SITUAȚII CU PRIVRE LA CUANTUMUL VENITURILOR LUNARE, STAGII DE COTIZARE, PERIOADE ASIMILATE, PERIOADELE DE ACTIVITATE DESFĂȘURATE ÎN GRUPE SUPERIOARE, CONDIȚII DEOSEBITE ȘI SPECIALE DE MUNCĂ, SPORURILE CU CARACTER PERMANENT, PRECUM ȘI ORICE ALTE DOCUMENTE RELEVANTE PENTRU RECALCULAREA PENSIEI.
a. Veniturile totale lunare realizate în perioada: ______________.
În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare veniturile lunare realizate într-o anumită perioadă de timp.
b. Stagiile de cotizare realizate în perioada: ______________.
În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare stagiile de cotizare într-o anumită perioadă de timp, sau stagiul de cotizare a fost efectuat după data înscrierii la pensie.
c. Perioadele asimilate realizate în perioada: ______________.
În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare perioadelor asimilate stagiilor de cotizare într-o anumită perioadă de timp.
d. Perioadele de activitate desfășurate în grupe superioare, condiții deosebite și speciale de muncă.
În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu a fost luată în considerare munca prestată în grupe superioare, condiții deosebite și speciale de muncă.
e. Sporurile cu caracter permanent acordate în perioada: ______________.
În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare sporurile cu caracter permanent, acordate în anumite perioade de timp.
f. Orice alte documente relevante pentru recalcularea pensiei______________.
În situația în care dețineți orice fel de document care nu a fost luat în considerare la calcul din decizia de recalculare.
CORECTAREA EVENTUALELOR ERORI DE CALCUL:
În cazul în care există erori în calculul sau recalcularea anterioară a pensiei, se va solicita verificarea și corectarea acestora, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.
Pregătiți documentele necesare
Pentru a solicita recalcularea pensiei, va trebui să pregătiți următoarele documente:
Cerere-tip pentru recalcularea pensiei (ANEXA nr. 16 la norme) – Cerere recalculare pensie
Actul de identitate – O copie a cărții de identitate este necesară pentru verificarea identității solicitantului.
Documente suplimentare – În funcție de situația specifică, pot fi necesare alte documente, cum ar fi adeverințe de venit, documente care să ateste contribuțiile la sistemul public de pensii sau alte acte relevante care susțin solicitarea ta.
Completează cererea-tip
Completează cererea-tip cu atenție, asigurându-te că incluzi toate informațiile necesare.
Acest formular va include date personale, informații despre pensia actuală și motivul pentru care soliciți recalcularea, conform prevederilor Art. 94 din Legea nr. 360/2023.
Depune cererea la Casa de Pensii Județeană care a emis decizia de recalculare
Cererea completată și documentele necesare pot fi depuse prin următoarele modalități:
La sediul casei de pensii care a emis decizia de recalculare – Te poți prezenta personal la casa de pensii de care aparții pentru a depune cererea și documentele.
Prin poștă – Cererea poate fi trimisă prin poștă, însoțită de documentele necesare, la adresa casei de pensii care a emis decizia de recalculare
Prin e-mail –cererea poate fi transmisă prin e-mail, însă acest lucru necesită o semnătură electronică calificată.
Soluționarea cererii
După depunerea cererii, aceasta se soluționează în termen de 45 de zile de la data înregistrării, prin decizie. Termenul de 45 de zile poate fi prelungit cu 30 zile în situația în care sunt necesare documente și/sau operațiuni suplimentare pentru soluționarea cererii, conform sursei citate.
Depune contestație (dacă este cazul)
Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă.
Acest ghid îți oferă o privire de ansamblu asupra pașilor necesari pentru a solicita recalcularea pensiei conform Art. 94 din Legea nr. 360/2023. Asigură-te că urmezi cu atenție fiecare pas și că depui toate documentele necesare pentru a facilita procesul de recalculare.
Ce a anunțat premierul Ciolacu, marți, în ședința de Guvern
Precizările vin în contextul în care, la începutul ședinței de guvern de luni, 2 septembrie, premierul Marcel Ciolacu a ales să transmită un mesaj pentru pensionari.
„Toți cei care, în urma recalculării, au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată! Și îi asigur că nimeni nu se atinge de banii lor! De asemenea, toți cei care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea pensiei vor primi un răspuns prioritar, cu detalii clare privind rezolvarea situației. În cazul pensionarilor nevăzători și cu dizabilități, pregătim rapid un mecanism de compensare, ca să le asigurăm o pensie decentă.
Reparăm toate aceste nedreptăți și demonstrăm că prețuim munca celor care au ridicat această țară”, a afirmat premierul Ciolacu.
Pe de altă parte, Ministerul Muncii anunțase, duminică, 1 septembrie, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a instituției, că „peste 3,8 milioane de pensionari primesc pensii mai mari din această lună” și că „nicio pensie nu scade”.
„Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a finalizat, prin Casa Națională de Pensii Publice, recalcularea pensiilor din sistemul public la timp. Drept urmare, peste 82% dintre pensionarii din sistemul public vor beneficia de o creștere a pensiei începând din această lună.
Concret, peste 3,8 milioane de pensionari vor avea o majorare a pensiei din septembrie 2024, media de creștere fiind de 26,65%. Această creștere se adaugă indexării de 13,8% aplicată la 1 ianuarie 2024 tuturor pensiilor, rezultând într-o creștere cumulată de peste 40% pentru cei mai mulți dintre pensionari în acest an.
Subliniem că NICIO PENSIE NU SCADE. Chiar dacă în decizia de recalculare primită recent apare o sumă mai mică decât pensia din luna august 2024, se menține cuantumul cel mai favorabil, adică pensia în plată”, susțin reprezentanții Ministerul Muncii, în postarea menționată.
În același mesaj se transmite și faptul că „pentru cei care beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, dacă decizia de recalculare indică o valoare mai mică de 1.281 de lei, aceștia vor continua să primească suma de 1.281 de lei”.
Recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza a trei componente esențiale, subliniază reprezentanții Ministerul Muncii: punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele asimilate. „Punctele de contributivitate, determinate de valoarea contribuțiilor plătite pe parcursul carierei, au avut cea mai mare influență asupra cuantumului final al pensiei.
Scopul Legii 360/2023 a fost recalcularea pe contributivitate și predictibilitatea pentru stagiile complete de cotizare care să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii”, susține aceeași sursă.
Ce recalculare astia au taiat ani de contribuții criminali care au clocit de doi ani un furt calificat de la cei care chiar au muncit sa dea la trântori si speciali.
Frumos, fac o contestatie, iar raspunsul la contestatia mea, vine exzact dupa ce mi se pun flori pe mormant! Bun ASA!
PROBLEMA PENSIILOR TINE LOCUL MARULUI OTRAVIT ARUNCAT ,,PULIMII,, DE TRADATORII NEAMULUI …………………….