AcasăTEHNOLOGIESlăbiciunea Europei: dependența de tehnologia chineză, după petrolul și gazele rusești

Slăbiciunea Europei: dependența de tehnologia chineză, după petrolul și gazele rusești

Premierul  Danemarcei a avertizat că Europa ar trebui să depindă mai puțin de China pentru tehnologie și să demonstreze că a învățat lecțiile despre a se baza prea mult de un singur furnizor, așa cum a făcut anterior cu petrolul și gazele rusești.

Prim-ministrul Danemarcei a avertizat că Europa ar trebui să depindă mai puțin de China pentru tehnologie și să demonstreze că a învățat lecțiile despre a se baza prea mult de un singur furnizor, așa cum a făcut anterior cu petrolul și gazele rusești.

Într-un interviu acordat Financial Times, Mette Frederiksen i-a îndemnat pe europeni să își schimbe „atitudinea, modul de a privi lumea, care se bazează pe timp de pace”. În schimb, ea a făcut apel la o mai mare conștientizare a rolului jucat de Beijing în permiterea Rusiei să își prelungească invazia din Ucraina pentru un al treilea an.

„Nu cred că ar fi posibil ca Rusia să continue acest război la scară largă și, în același timp, să acționeze așa cum o face în alte zone ale lumii fără să fie ajutată de China”.

O mare greșeală

Europa trebuie să investească mai mult în tehnologia autohtonă, a adăugat premierul danez. „Am fost prea dependenți de gazul și petrolul rusesc și acum repetăm același lucru cu China în ceea ce privește multe tehnologii, ceea ce este o mare greșeală”. Dar nu a vrut să spună dacă este nevoie de restricții comerciale pentru a îndepărta economia europeană de produsele chinezești.

Frederiksen, o social-democrată, a participat la forumul de securitate Globsec găzduit pentru prima dată în acest an de Republica Cehă, al cărei președinte Petr Pavel a subliniat, de asemenea, că „dintre toate țările, China se află în cea mai puternică poziție pentru a pune capăt agresiunii Rusiei în Ucraina”.

Joseph Wu, secretarul general al Consiliului Național de Securitate din Taiwan, a declarat separat pentru FT în cadrul forumului că, în loc să se concentreze doar pe stimularea propriei industrii, Europa ar putea reduce dependența de China prin construirea „unui lanț de aprovizionare democratic și rezistent” cu „parteneri care gândesc la fel”, precum SUA, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan.

Wu a precizat că, deși Europa a vorbit despre „de-risking” și reducerea legăturilor comerciale cu China, unele țări europene „încă se gândesc să facă mai multe afaceri cu China”.

„Dacă vă uitați la ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, dependența de energia rusă a devenit brusc un instrument, folosit de ruși. Deci, în viitor, dacă facem mai mult comerț cu China și dacă facem mai multe afaceri într-un mod în care nu ne gândim la riscul nostru potențial, guvernul chinez poate transforma rapid acest lucru într-o armă împotriva țărilor europene.”

Investițiile germane directe în China au crescut brusc în acest an, potrivit datelor Bundesbank.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
450 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger