De la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, Rusia s-a bucurat să vadă cum deteriorarea situației din Orientul Mijlociu preocupă Statele Unite.
Cu toate acestea, la 13 aprilie, Moscova a devenit îngrijorată atunci când, drept represalii pentru un atac asupra consulatului din Damasc al Iranului, aliatul său din ce în ce mai puternic, Teheranul, a lansat peste 300 de rachete și drone asupra Israelului, scrie Foreign Affairs. Israelul a răspuns șase zile mai târziu cu o lovitură asupra unui sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-300 din Isfahan, un oraș din inima Iranului.
Rusia a mers pe o linie fină între a submina puterea SUA în regiune și a nu se angaja prea mult. Pare că nu ar dori să vadă un război mai amplu în Orientul Mijlociu.
Desigur, tensiunile crescânde dintre Iran și Israel ar putea avea avantaje pentru Moscova. În primul rând, o nouă escaladare ar deturna aproape sigur atenția Washingtonului de la Ucraina. Această dinamică a fost deja evidentă imediat după 7 octombrie, când SUA au trimis baterii Patriot suplimentare în Orientul Mijlociu, pornind de la un stoc limitat de sisteme pe care Kievul le căuta cu disperare.
În plus, un război în Orientul Mijlociu ar crește probabil prețul petrolului, complicând eforturile administrației Biden de a reduce costurile combustibilului pentru consumatorul american cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale.
Cu toate acestea, dacă Israelul ar începe să lupte cu Hezbollah sau cu Iranul, Kremlinul ar trebui să se confrunte cu trei rezultate periculoase: implicarea aliatului său Siria, slăbirea capacității Iranului de a aproviziona Rusia cu arme și o complicare a relațiilor sale cu statele arabe din Golf.
În funcție de ceea ce Israelul – sau Statele Unite, în cazul în care aleg să se alăture – decide să atace într-o situație de escaladare, industria de apărare a Iranului ar putea fi supusă unor presiuni serioase. Acest lucru ar avea consecințe pentru Rusia, care s-a bazat pe Republica Islamică pentru drone și alte arme în a-și alimenta războiul din Ucraina.
Strategia lui Putin
De fapt, Rusia a vrut întotdeauna să evite să intre într-un război cu Israelul, cu atât mai puțin cu forțele americane, în Orientul Mijlociu. Pe termen mediu, un război Israel-Iran ar putea, de asemenea, să împingă Teheranul, după ce își va reveni, să obțină o armă nucleară – un rezultat pe care Rusia nu și-l va dori, din cauza riscurilor asociate cu o astfel de mișcare.
Deoarece prioritatea absolută a Rusiei este confruntarea globală cu Statele Unite pe tema Ucrainei, Vladimir Putin nu ar trebui să aibă niciun interes să fie atras într-un război în toată regula în Orientul Mijlociu pe care nu îl poate controla.
Tensiunile din regiune ajută Rusia în încercarea sa de a submina ordinea globală, dar numai atât timp cât pot fi gestionate. Nu vrea ca diplomația americană să obțină calm și stabilitate, dar nu dorește nici o conflagrație regională. Asta înseamnă strategia rusă: exploatarea instabilității.
Sunt si multe contradictii.
Dar se poate spune si altfel.
Interesele Rusiei sunt in Europa Orientul Mijlociu si Africa, interesele Iranului si Turciei sunt in Orientul Mijlociu, iar interesele Chinei sunt in particular in Asia si Oceania, dar vizeaza dominatia la nivel global.
Sintetic WWIII arata cam asa…
XI dicteaza, Putin executa ordinele si asmute haita.