AcasăNewsUn nou Mozart? Micul geniu muzical din România se înscrie în campania...

Un nou Mozart? Micul geniu muzical din România se înscrie în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a Fundației Dan Voiculescu

Dacă tinerii de astăzi sunt adesea absorbiți de tehnologie și divertisment, Camil Tiron iese în evidență ca o excepție prin inspirația și dedicația de care dă dovadă în studiul muzicii clasice.

La doar 13 ani, acest tânăr pianist și compozitor a reușit să impresioneze juriile naționale și internaționale cu un talent care pare să depășească granițele posibilului. Recent, Camil Tiron a fost inclus în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, o inițiativă a Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, care își propune să evidențieze și să celebreze tinerii excepționali ai acestei țări.

Născut pe 28 ianuarie, la o zi distanță de aniversarea marelui Wolfgang Amadeus Mozart (n. 27 ianuarie 1756), Camil Tirona început să cânte la pian intuitiv, fără a cunoaște notele muzicale. A fost îndrumat de profesoara sa de pian și în scurt timp a început să strângă premii la concursurile de pian, atât naționale, cât și internaționale. Dar pentru Camil Tiron, adevăratul premiu înseamnă aplauzele publicului, în fața căruia iubește să performeze.

Elev al Liceului Teoretic „Ștefan Odobleja” și student la Școala Populară de Arte nr. 3 din București, Camil Tiron nu s-a mulțumit doar cu interpretarea la pian. A început să compună, inițial în joacă, dar curând pasiunea sa pentru muzică l-a condus spre compoziții complexe pentru orchestră întreagă.

La un moment dat a primit cadou și un violoncel, iar sub îndrumarea unui profesor dedicat, a început să exploreze și acest instrument. Astfel,  fost inclus în orchestra formată de Răzvan Apetrei, dirijorul Corului Regal.

Versatilitatea sa muzicală nu se limitează la pian și violoncel. Camil a învățat să cânte la ocarină, blockflote, marimba, ukulele, chitară, tarabană, clavecin și spinetă. Această diversitate de instrumente îi permite să scrie partituri pentru o orchestră întreagă și să lucreze în acest moment la două simfonii.

Printre cele mai importante premii obținute se numără Premiul I la Concursul Național „Cei mai mici instrumentiști”, Premiul I și Premiul Special pentru Originalitate la Concursul „Allegretto”, și Premiul I de Excelență la Concursul Internațional „Talente Împlinite”.

author avatar
Andrei Coman
722 afisari

3 COMENTARII

  1. WOKE!

    -Wolfgang Amadeus Mozart a fost PROTOTIPTILUL,
    „uite cum o zdrangane ala micu!”

  2. Aceeasi fundatie a mai lansat acum cativa ani si pe Matei Bucur Mihaescu (MBM), un foarte talentat tanar compozitor si pianist. Nu-mi place de Voiculescu, dar uite ca mai face si lucruri bune.

  3. Aflam mereu de geniile precoce ce ne impresioneaza prin excenta interpretarilor muzicale, dar dupe un timp aceste genii dispar in obscuritate si nu mai stie nimeni nimic de ele.
    Unde este geniul de la Iasi interpret si compozitor si dirijor pe deasupra?
    A mai auzit cineva ceva de el?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger