AcasăEconomieDeputații vor să moară și capra vecinului. Impozit suplimentar pentru toată lumea

Deputații vor să moară și capra vecinului. Impozit suplimentar pentru toată lumea

Deputații USR plâng de mila austriecilor de la OMV

Deputații au elaborat un proiect de lege prin care cer ca impozitul suplimentar din sectorul petrol și gaze să fie aplicat tuturor firmelor din țară, nu numai austriecilor de la OMV Petrom. Aceștia susțin că actualele prevederi din Codul Fiscal discriminează și defavorizează companiile străine și că se va trece în masă la practicile de optimizare fiscale, prin crearea mai multor societăți în grup, pentru transferul veniturilor.

Deși Legea 296/2023 a avut ca obiectiv introducerea unor măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, forma de redactare a articolului 18-3 aduce atingere principiului nediscriminării din punct de vedere concurențial, susțin deputații USR, în nota de fundamentare a unui proiect de lege depus la Senat.

Aceștia arată că, în prezent, legislația fiscală generează efecte nedorite la nivelul persoanelor juridice ”române” de bună-credință, care desfășoară activități în sectoarele de petrol și gaze naturale (adică OMV Petrom), întrucât creează premisele apariției unor condiții discriminatorii necompetitive. Inițiatorii proiectului arată cu degetul la impozitul suplimentar impus instituțiilor financiare, care, spre deosebire de cel pentru sectorul petrol și gaze, nu are stipulat niciun prag al cifrei de afaceri.

”Intenția legiuitorului în privința impozitului suplimentar, care este datorat în plus față de impozitul pe profit, așa cum se poate observa și din modalitatea de reglementare la nivelul instituțiilor de credit din România, nu face o distincție între persoanele juridice care au realizat o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro sau nu. Astfel, potrivit articolului 18-2 din Codul Fiscal, toate instituțiile de credit din România, indiferent de cifra de afaceri realizată, datorează impozit suplimentar către bugetul de stat”, se precizează în proiectul legislativ.

Concurență în monopol

Deputații USR cer imperativ introducerea de măsuri pentru stoparea unor astfel de practici neconcurențiale și eliminarea riscurilor de dezechilibrare la nivel național a sectorului de petrol și gaze naturale, ce ar putea aduce atingere inclusiv asupra măsurilor de siguranță energetică la nivelul României. Astfel, toate companiile care activează în sectorul petrol și gaze, indiferent de cifra de afaceri, trebuie să fie obligate la plata impozitului suplimentar.

”Nu se poate identifica un raționament potrivit căruia impozitul suplimentar în cadrul sectorului de petrol și gaze naturale să creeze o discriminare între operatorii din această piață care au realizat anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro și cei nou înființați sau cei care nu au realizat în anul precedent o astfel de cifră de afaceri, ceea ce conduce la impunerea unui dublu standard din perspectiva condițiilor și principiilor de aplicare a impozitului suplimentar. Anumiți participanți din piața românească vor fi obligați la plata acestui impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri, fiind defavorizați în fața altor participanți din aceeași piață românească, care nu vor fi obligați la plata unei cote procentuale identice aplicate la cifra de afaceri”, susțin parlamentarii.

Optimizare fiscală

Menținerea în forma actuală a art.18-3 va aduce prejudicii la nivelul bugetului de stat al României, pentru că inclusiv jucătorii de prim rang din piața de petrol și gaze naturale care au avut în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro au libertatea de a-și înființa societăți, alocând la nivelul acestora o parte din veniturile realizate din aceste activități, atrag atenția deputații. Prin această modalitate, companiile vor eluda plata integrală a impozitului suplimentar datorat bugetului de stat.

”Acest lucru se poate observa cu ușurință și din faptul că, la nivelul companiilor din sectorul de petrol de pe piața românească, există mai mulți jucători care dețin mai multe societăți la nivelul aceluiași beneficiar real sau grupuri de persoane, aspect care, de altfel, este perfect legal, sau situații în care jucătorii din piața românească și-au înființat recent alte societăți la nivelul acelorași asociați sau acționari, având coduri CAEN similare, prin care se va desfășura același tip de activitate economică. Acest lucru va permite ca, în mod legal, anumite venituri să fie alocate între diversele societăți comerciale deținute, eludându-se, astfel, plata impozitului suplimentar către bugetul de stat din România”, mai arată deputații USR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.039 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger