AcasăEconomieMatrapazlâcuri la Ministerul Energiei. Au vrut să fure de la săraci ca...

Matrapazlâcuri la Ministerul Energiei. Au vrut să fure de la săraci ca să dea la bogați

Încercare ratată de a devaliza Nuclearelectrica. Mișcarea, reluată după alegeri

Tunul pe care ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vrut să-l dea la Nuclearelectrica a ieșit la suprafață. Bâlbele cu refuzul de a vota la ședința AGA erau legate de o sumă imensă care trebuia plătită pentru un studiu de prefezabilitate, bani care s-ar fi dus, de fapt, la partenerii noștri strategici, mai exact la firma privată din SUA, NuScale, care nu mai are bani să-și continue cercetările la reactoarele modulare. Lucrurile au fost atât de putrede cu devalizarea Nuclearelectrica, încât directorul economic și-a dat demisia, iar reprezentanții ministerului în AGA au refuzat să semneze.

Suma cu care ministrul Energiei, Sebastian Burduja, voia să păgubească Nuclearelectrica a ieșit la suprafață. O sursă din Ministerul Energiei a declarat pentru Hotnews că studiul de prefezabilitate pentru reactoarele modulare americane, pe care Nuclearelectrica era obligată să-l plătească, costa circa 250 milioane de dolari.

Comparativ, studiul de fezabilitate pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă a fost evaluat la 500.000 de euro. Suma este una extrem de exagerată pentru un studiu de prefezabilitate, însă, cel mai probabil, cei 250 milioane de dolari ar fi mers către dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare NuScale, care a rămas fără finanțare după ce în SUA s-a renunțat la proiect, din cauza costurile nesustenabile. Statul român a rămas fidel partenerului strategic și și-a asumat continuarea proiectului, despre care până și Sebastian Burduja a spus că va fi scump prima oară, dar că, după fabricarea în serie, se va ieftini. Asta după ce tot ministrul Eergiei spunea, în urmă cu ceva timp, că același proiect va fi mult mai ieftin în România, decât în SUA, datorită forței de muncă plătită mai puțin și a prețurilor din țara noastră.

Costuri de exploatare

Proiectul reactoarelor modulare de la NuScale nu este finalizat, ceea ce înseamnă că acest proiect conceptual nu are toate detaliile. Prin studiul de prefezabilitate ar trebui să se analizeze dacă proiectul poate fi făcut și cât costă, inclusiv securitatea lui.

Potrivit Hotărârii de Guvern 907/2016, un studiu de prefezabilitate trebuie să cuprindă situaţia existentă şi necesitatea realizării obiectivului de investiţii, prezentarea contextului: politici, strategii, legislaţie şi acorduri relevante, structuri instituţionale şi financiare, analiza situaţiei existente şi identificarea deficienţelor, analiza cererii de bunuri şi servicii, inclusiv prognoze pe termen mediu şi lung privind evoluţia cererii, în scopul justificării necesităţii şi dimensionării obiectivului de investiţii, precum și obiective preconizate a fi atinse prin realizarea investiţiei publice.

Totodată, același studiu trebuie să prezinte date privind costurile de investiţie estimate prin raportare la obiective de investiţii similar, costurile de exploatare şi întreţinere estimate prin raportare la obiective de investiţii similar, analiza preliminară privind aspecte economice şi financiare și soluţii fezabile pentru realizarea obiectivului de investiţii. În ce privește toate aceste costuri, estimarea lor este dificil de realizat în condițiile în care nici proiectul nu este finalizat, ca să nu mai vorbim de prototip, care, inițial, trebuia realizat în SUA. ”Se face un studiu de prefezabilitate pentru că proiectul nu are toate elementele pentru a fi pretabil pentru un studiu de fezabilitate, dat fiind că nu este terminat”, ne spun experții în energia nucleară.

Nimeni nu și-a asumat

Reprezentanții Ministerului Energiei în AGA Nuclearelectrica au venit cu mandat scris din partea ministrului, însă aceștia au refuzat să semneze pentru o sumă uriașă cerută pentru un studiu de prefezabilitate, mai ales că răspundeau în nume personal ulterior. Încercarea de devalizare a Nuclearelectrica a fost motivul pentru care directorul financiar al Nuclearelectrica și-a dat demisia la sfârșitul lunii martie. Culmea este că împrumutul de 250 milioane de euro nu a fost aprobat nici de Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica, semn că nimeni nu avea chef să audă zăngănitul de cătușe de la DNA. Plin de optimism sau bazat pe informații de la nivel înalt, John Hopkins, CEO-ul și președintele NuScale, a declarat recent că votul pentru aprobarea sumei de aproape 250 milioane de dolari ar fi fost amânat pentru iunie, iulie, adică după alegeri.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
12.084 afisari

16 COMENTARII

  1. Ar fi fost un act de trădare de țară pe care oficialii români îl fac frecvent pentru a fi promovați nemeritat

    • Problema este si la noi, cum mama naibii, a ajuns in postul de ministru al energiei, sluga asta a străinilor Burduja, care este răspunderea ministerială si cum vor răspunde cei care au numit asemenea sluga dobitoacă in această funcție. Chiar suntem noi românii atât de „proști”, nu suntem in stare să ne întrebăm și să cerem socoteală „legal” jegurilor politice ?.

  2. Toata lumea din Romania si SUA stie ca Nuscale a intrat in faliment,dupa cum am aflat din masmedia. Toata lumea din Romania stie ca Mutancamon s-a angajat in fata unor oficiali americani ca Romania se va imprumuta la banci americane cu suma de 9,4 melearde de Dolari,pt.a finanta Nuscale!!!! Fapt p.care anul trecut si-a trimis in America slugile,cozile de topor MaCiuca si Virgil Popescu sa semneze” Actele „. Acum alta coada de topor S.Burduja,executa intocmai si la timp continuarea jafului preconizat,bagat in fata de Mutancamon. Dupa cum se vede,astia doi,ca si cei mai ordinari talhari,ziua in amiaza mare,in vazul intregii Tari,fara frica,fara rusine isi ” vad de treaba „.Deocamdata ” organili ” se uita ca ratza la aveon,nu misca,nu se impancieteaza ca noi.Sa vedem pana cand.

    • Ar fi bine sa-l aresteze pe derbedeu dar cine dispune de putere pt asa ceva? In Romania putem vorbi de disolutia autoritatii statului; puterea este acaparata de structuri mafiote, ele fac legea

  3. Nu e nici un tun. Burduja e fiul hotului de la Bancorex , scolit in Franta si recrutat de serviciul de spionaj de acolo iar acum e trimis cu misiunea de a inpropietari Franta cu ce a mai ramas din economia Romaniei.
    Nu stiu de ce nu e arestat ca dovezi sunt.
    Si nu e singurul trimis de Franta. usr e plin cu ei.

  4. Să ne uităm un pic prin istorie și vom vedea ,că PNL așa a făcut mereu ,au asuprit cetățeanulu de rând,doar comuniști iau potolit pe acești burghezi

  5. Ce naște din pisică șoareci mănâncă. Te poți aștepta la altceva de la odrasla lui Marinel Burduja, cu o bogată experiență dobândită în devalizarea băncii Bancorex.

  6. Și poștă română este devalizată în același mod. Burduja& Stefan Valentin și gașca lor de la PNL sector 1. Fel de fel de contracte de consultare și studii de fezabilitate pentru proiecte ce nu se doresc a se executa niciodată. Vrăjeli pentru firme de casă ale susținătorilor de politruci.

  7. Domnul Motanul și Swarran se pare ca sunt pe narativa socialista, mai ales domnul Motanul care pare ca tânjește după televizoarele diamant

  8. Să faci Harvard și sa candidezi la București, asta da performanta ! Tot înainte…rumâni!

  9. Nuclearelectrica prin proiectele propuse va fi îndatorată la băncile străine ptr plata numai a studiilor tehnice, iar apoi va fi forțată să fie preluată de prietenii noștri strategici.
    Problema este că la nivel mondial a cam imbatranit forță de muncă calificată în domeniul nuclear, iar organizația din Cernavodă nu are o strategie să păstreze această forță de muncă calificată.

  10. Revin pentru a nu stiu cata ora: Renuntati la NuScale si dati prioritate la unitatile 3 si 4.
    Suntem prea saraci sa ne mai permitem experimentari. Daca nici USA nu-i agreeaza …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger