AcasăOldBacalaureat 2011: SUBIECTELE PROBEI SCRISE LA LIMBA ROMANA

Bacalaureat 2011: SUBIECTELE PROBEI SCRISE LA LIMBA ROMANA

Varianta 3 a subiectelor de la proba de limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului 2011

Subiectele probei scrise la limba romana din cadrul Bacalaureatului 2011 sesiunea din toamna, au fost compuse din trei puncte. Fiecare punct al lucrarii scrise la limba romana are o valoare de 30 puncte din nota probei pentru Bacalaureat 2011.

Varianta 3 a subiectelor de la proba de limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului 2011 Foto: Realitatea.net

Elevii au sustinut astazi prima proba scrisa a Bacalaureatului 2011 sesiunea a 2 a (toamna), proba scrisa la limba si literatura romana. Varianta de subiect aleasa a fost , varianta numarul 3. Rezultatele obtinute la examenul de bacalaureat din sesiunea august-septembrie vor fi afisate pe4 septembrie, iar eventualele contestatii vor putea fi depuse pană la ora 20.00.

Elevii au avut de raspuns la noua intrebari pe baza unui text din opera “Adela” a lui Garabet Ibraileanu. Printre acestea, sa gaseascasinonimele cuvintelor alarmat si odinioara, sa explice rolul punctelor de suspensie intr-o fraza data, sa noteze doua motive literare din textul dat, sa prezinte rolul interogatiei retorice din acelasi text, sa ilustreze cu exemple din textdoua trasaturi ale genului epic sau sa comenteze in cateva randuri urmatoarea secventa din text: “In acest moment incepu trecutul. Ca o muzica de pe alte taramuri, reflectata intr-un ecou, erau toae cate se petrecusera in zilele fierbinti ale verii, care trecuse si ea…”
SUBIECTELE DE EXAMEN – Limba si literatura romana – Varianta 3

  • Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda 10 puncte din oficiu
  • Timpul efectiv de lucru este de 3 ore

SUBIECTUL I      (30 de puncte)

Se da urmatorul text:
Birjarul a inchis portita in urma ei si, in clinchet de zurgalai, Adela s-a dus. De pe canapeaua de dinainte, si-a mai scos capul de cateva ori din landou, cu fluturari de voal – voalul care-mi dezmierdase buzele pe drumul spre Varatic si pe care de atunci nu si-l mai pusese niciodata – si, la o cotitura a drumului, dupa o dugheana darapanata, disparu intr-o singura clipa cea din urma fluturare a voalului roz.
In acest moment incepu trecutul. Ca o muzica de pe alte taramuri, reflectata intr-un ecou, erau toate cate se petrecusera in zilele fierbinti ale verii, care trecuse si ea… Cetatea Neamtului, Varaticul, Ceahlaul, drumurile pline de soare, noptile cu luna imi apareau acum ca un cortegiu al verii, care defilase repede si disparuse dupa orizont, condus de Adela.
„Fost-a, n-a fost, ori a fost vis?” Cuvintele astea simple, putin ca ridicole, scrise cu litere chirilice intr-o carte veche de stihuri, ma obsedeaza.
Ma duc sub copacul mare, unde i-am spus candva, odinioara… Da, i-am spus… I-am spus stangaci, ofensator de stangaci, subliniind ca nu vreau sa-i spun, dar i-am spus! Atunci mi-a dat mana ei mica si rece si putin din bratul ei rotund cu miros de ambra, cand i-am simtit inima in pulsul care batea alarmat sub buzele mele.
(G. Ibraileanu, Adela)

Scrie, pe foaia de examen, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte, cu privire la text:
1. Numeste cate un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: odinioara, alarmat.   2 puncte
2. Explica rolul punctelor de suspensie in secventa: Ma duc sub copacul mare, unde i-am spus candva, odinioara… 2 puncte
3. Construieste un enunt in care sa folosesti o locutiune / expresie care sa contina verbul a se duce.   2 puncte
4. Precizeaza tipul de perspectiva narativa din textul citat.    4 puncte
5. Transcrie doua cuvinte din text care apartin campului semantic

 

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
3.488 afisari

3 COMENTARII

  1. heloo…subiectele au fost cat de cat acceptabile fata de prima sesiune,akum astept rezultatele….

  2. a fost mai usor ca in vara.Dar nu stiu unde gasesc varianta din sesiunea a 2 rezolvata,mar interesa mult. As vrea sa o vad.

  3. am picat in vara si am dat acum in toamna,mi sa parut mai usor acum sa vad rezultatul sper sa iau:D ,daca stiti unde gasesc varianta rezolvata va rog sa imi spuneti si mie. MULTUMESC

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger