Convoaiele de tancuri și transportoare de trupe israeliene au intrat în Fâșia Gaza, marcând începutul unei noi faze a războiului.
Fie că se va dovedi a fi invazia la scară largă pe care Israelul a amenințat-o, fie că va fi vorba de incursiuni mai limitate, dar susținute, în enclava asediată, escaladarea sporește riscurile unui conflict mai amplu.
În Israel, o națiune traumatizată și înfuriată de cel mai sângeros atac din istoria sa, mulți vor considera, fără îndoială, că este timpul să-i pedepsească pe cei responsabili – Hamas, grupul militant islamist care controlează Gaza.
Pentru cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza, intensificarea ofensivei israeliene va aduce teamă și distrugeri. În ultimele trei săptămâni, fâșia a suferit cel mai violent atac israelian de când Hamas a preluat controlul asupra ei în 2007.
Israelul a fost sfătuit de mulți dintre aliații să evite o invazie la scară largă a teritoriului, mai ales că peste 200 de ostatici sunt încă deținuți de Hamas, iar numărul victimelor civile palestiniene este în creștere.
Gruparea militantă este integrată în societatea palestiniană, iar luptătorii săi se vor fi pregătit de ani de zile pentru o ofensivă terestră, ascunzându-se într-o vastă rețea de tuneluri cunoscută sub numele de „metroul din Gaza” și stocând provizii și arme.
Un oficial Hamas a declarat pentru Financial Times că gruparea se mândrește cu cel puțin 40.000 de luptători. Și i se va alătura în luptă Jihadul Islamic Palestinian, o facțiune mai mică, dar mai apropiată de Iran.
Experții militari au comparat sarcina Israelului cu uriașa luptă pentru a alunga ISIS din orașul irakian Mosul în 2016-2017. Spre deosebire de misiunea Israelului, acea ofensivă a fost susținută de o coaliție internațională condusă de SUA, cu sprijinul lumii occidentale și arabe. A fost nevoie de nouă luni pentru a scăpa Mosulul de ISIS.
Chiar dacă Israelul reușește să ucidă sau să captureze conducerea Hamas și să dezmembreze infrastructura grupului, distrugerea ideologiei și a motivului existenței sale va fi cu totul mai dificilă.
Dorința palestinienilor de a rezista ocupației israeliene din Cisiordania și blocadei din Gaza nu poate fi învinsă militar, avertizează oficialii arabi.
Riscul mai larg pentru Israel este că se va deschide un alt front în Cisiordania, condus de Autoritatea Națională Palestiniană, susținută la nivel internațional.
Înainte de izbucnirea ultimului război, Cisiordania fierbea de tensiuni și suferea cel mai grav ciclu de violență de la cea de-a doua Intifada, sau revolta palestiniană, încheiată în 2005, în timp ce forțele israeliene lansau aproape zilnic raiduri în teritoriu.
Mai mult de 100 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania din 7 octombrie, unii în ciocniri cu forțele de securitate, alții în atacuri ale coloniștilor evrei, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății.
Timp de două săptămâni, a avut loc o escaladare constantă a schimburilor de focuri între Hezbollah, puternica mișcare militantă libaneză susținută de Iran, și forțele israeliene de peste granița de nord a Israelului.
Până în prezent, confruntările, în care au fost implicați și militanți palestinieni cu sediul în Liban, par să fie controlate. Dar există riscul ca acestea să escaladeze în genul de conflict de amploare pe care Hezbollah și Israelul l-au purtat timp de 34 de zile în 2006.
Scenariul cel mai terifiant este un război în toată regula între Hezbollah și Israel, care atrage SUA, Iranul, aliații săi și, în cele din urmă, trupele americane.
du-te nenică și fă nani
De ce -si ascund luptatorii pentru libertate Hamas (citat din Erdogan) mutrele? Sunt timizi, rusinosi? Nu vor sa-i stie lumea pe cei care fac fapte bune? Sau le e frig?