AcasăOldPSD colcaie de contracandidati ai lui Geoana

PSD colcaie de contracandidati ai lui Geoana

Daca in cazul bugetului lupta PSD-ului pentru propriile amendamente se limiteaza doar la fandari politice, in interiorul partidului batalia pentru functiile de conducere se da pe bune. In fiecare zi apar noi permutari de presedinti luati cu presedinti executivi, plus vicepresedinti si prim-vicepresedinti, plus tot ce le-o mai da pesedistilor prin cap in speranta ca doar–doar vor readuce linistea intre granitele “partidului–stat” de pe vremuri.

*Nastase – pe valul candidaturilor*

Cu aproximativ doua luni inainte de congres, pesedistii sint deocamdata loviti de sindromul mesterului Manole. Toate variantele de conducere intens migalite in timpul zilei se destrama noaptea, ziua urmatoare lansind pe tarimul birfelor interne alte nume de posibili noi conducatori si alte combinatii de lideri. Printre cele mai des pomenite nume figureaza cel al lui Adrian Nastase – spre bucuria acestuia din urma, care de mult asteapta un moment prielnic de revenire la ce-a fost. Ramas cam singurul din vechea garda cu reale sanse de cistig, Nastase (ale carui contacte cu “dizidentii” anti-Geoana s-au intetit in ultima vreme) este acum curtat de… Ion Iliescu, care incearca sa-l momeasca cu functia de presedinte executiv, conditionata insa de mentinerea lui Geoana in fruntea PSD. Ce-i drept, zvonurile cu pricina sustin ca Mircea Geoana nu ar fi achiesat si el la dublarea sa de catre Nastase. Probabil, amintirile de la inceputul mandatului sau, cind presedintele executiv Nastase ii lua de fiecare data fata primului social-democrat al tarii, sint inca vii in memoria lui Geoana.

*Diaconescu – fason de lider, dar caracter prea moale*

Alt nume intens vehiculat este cel al lui Cristian Diaconescu. Acesta are insa o problema. Chiar daca aspectul exterior il recomanda drept lider luminat al PSD, Diaconescu este mult prea “moale” pentru gustul pesedistilor neaosi. Iritat de ezitarile si “fineturile” lui Diaconescu, Miron Mitrea a si anuntat de altfel ca este gata sa candideze el in locul amicului Cristi, daca acesta mai lungeste mult pelteaua. In mod ciudat, Diaconescu nu este insa considerat “vedeta” principala, ci doar un fel de dublura – sa-i zicem – a lui Adrian Nastase. Si, pentru ca tot am revenit la Nastase, mai trebuie spus ca acesta, desi nu lipseste din nicio formula de conducere, ar putea sa si-o ia de la liderii PSD locali. Motivul: Adrian Nastase nu si-a ascuns intentia de a recentraliza puterea in partid – evident prin taierea aripilor presedintilor de filiale si a coordonatorilor regionali. Este usor de inteles ca un astfel de viitor nu suna deloc bine in urechile unor Oprisan, Dragnea, Vanghelie etc.

*Dragnea si Nica vor si ei cite o felie din “placinta” pesedista*

Chiar daca Nastase si Diaconescu par a fi favoritii cursei, pe linga ei tropaie intens si alte personaje cu greutate in partid. Este vorba de Liviu Dragnea – lider cu o ascensiune interna fulminanta, in prezent secretar general al partidului. Ce-i drept, Dragnea s-ar multumi la o adica si cu pastrarea actualului post – pozitie rivnita insa si de Miron Mitrea, de unde iata alt izvor de rivalitate interna.
De asemenea, exista combinatii in care Victor Ponta poate visa la presedintia executiva a PSD. Nici Dan Nica nu accepta sa ramina de caruta, fostul ministru de Interne ochind acum sefia Consiliului National (detinuta in prezent de Nastase).
Cu toata puzderia de candidati zilnic pomeniti in mediile PSD si in presa, nici o grupare nu a reusit deocamdata sa inchege un sprijin suficient pentru impunerea vreunei formule.
Pesimistii cred deja ca situatia interna este atit de incurcata, incit este posibil ca nici macar in ajunul Congresului lucrurile sa nu fie cu mult mai clare – caz in care se poate spune ca pesedistii-candidati vor juca, in acest an, la ruleta ruseasca.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
74 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger