O serie de decizii contrastante ale băncilor centrale de săptămâna trecută au evidențiat natura incertă a redresării economice mondiale și lupta continuă pentru a ține în frâu inflația.
Miercuri, Rezerva Federală a SUA a fost prima care a declarat că și-a suspendat programul de majorare a ratelor, dar semnalând că alte două majorări sunt pe drum! Președintele Fed, Jay Powell, s-a străduit să explice „pauza de tip hawkish”, lăsând un fost oficial să descrie mișcarea drept „o greșeală de politică învăluită într-o eroare de comunicare”. Cifrele de marți au arătat că ritmul anual al inflației din SUA a scăzut luna trecută la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.
În schimb, China a redus joi principala sa rată de politică monetară pentru prima dată în ultimele 10 luni, în condițiile în care rapoartele slabe privind vânzările cu amănuntul și producția industrială au întărit îngrijorările că redresarea post-Covid se clatină.
În aceeași zi, Banca Centrală Europeană a majorat ratele la 3,5% – cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani – în timp ce se luptă cu o spirală a prețurilor salariale și cu o economie stagnantă. De asemenea, BCE și-a majorat prognoza privind inflația și a redus previziunile de creștere pentru următorii trei ani.
Vineri, Fondul Monetar Internațional a publicat un raport în care se afirmă că BCE ar trebui să continue majorarea dobânzilor pentru scăderea inflaţiei, iar guvernele din zona euro ar trebui să reducă deficitele pentru a sprijini eforturile băncii şi pentru a crea spaţiu fiscal în viitor.
Șeful Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat că cei care stabilesc rata de inflație a BCE mai au „un drum lung de parcurs” pentru a atinge ținta de 2%.
Atenția se îndreaptă acum către Banca Angliei, care va lua o decizie joi, piețele considerând că ratele vor crește mai mult decât se așteptau anterior, putând depăși 5,7% până la sfârșitul anului.Guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a recunoscut că va fi nevoie de „mult mai mult timp decât ne așteptam” pentru ca inflația să scadă.
Aceste mișcări de politică monetară vin după ce o serie de administratori de fonduri au pariat că băncile centrale sunt aproape de sfârșitul ciclului de înăsprire monetară.
BCE, Fed și Banca Angliei au avertizat la unison că lupta împotriva spiralei scumpirilor nu este încă câștigată. Un lucru e clar: investitorii și consumatorii trebuie să se adapteze la perspectiva ca ratele dobânzilor să rămână la un nivel mai ridicat mai mult decât se așteaptau.
„Va fi dificil de justificat o pauză de înăsprire a politicii monetare atâta timp cât prognoza de inflație pe termen lung nu converge spre ținta de 2%”, a declarat Dario Messi, analist de venituri fixe la Julius Baer. Economiștii sunt îngrijorați că băncile centrale nu vor putea reduce inflația fără a declanșa recesiuni profunde, în special în Europa.
Din cate am inteles nu este nici un calendar, si ei reactioneaza la ce se intampla de obicei sant in urma evenimentelor nu inainte cum ar trebui sa fie. Dar acum ar fi prinsi intre ciocan si nicovala. Inflatia inca va mai creste dar nu tarile cu datorii mari mai pot ridica ratile pentru ca au prea mult interes de platit. In schimb cand mai vine o criza vor trebui sa imprumute iar, care va creste inflatia. Cica s-a ajuns sa se traiasca prea mult din banii startului si cam putin din cei munciti. Cel putin in tarile ‘bogate’ care acuma saracesc cu trecerea timpului