În acest an, piețele sunt în fierbere, incertitudinea abundă, iar guvernul SUA a fost nevoit să intervină pentru a salva două mari bănci americane în ultimele zile. Atunci de ce crește atât de repede bitcoin, considerat unul dintre cele mai riscante pariuri dintre toate?
Cu doar câteva luni în urmă, toate formele de criptomonede păreau în colaps, bitcoin-ul scăzând de la aproape 50.000 de dolari la începutul anului 2022, la mai puțin de 17.000 de dolari în 2023.
De atunci, a crescut cu peste 60% și a mai urcat vineri cu încă 8%, la peste 27.000 de dolari, totul într-o epocă de concedieri în masă în sectorul tehnologic și de anxietate generalizată cu privire la stabilitatea sectorului bancar din SUA. Deci, ce s-a întâmplat?
Pandemia a fost o epocă de creștere masivă atât pentru companiile de tehnologie, cât și pentru cripto. Această creștere a început să se diminueze la sfârșitul anului 2021, pe măsură ce oamenii au început să călătorească.
Criptomonedele au început să scadă în tandem cu tehnologia. În plus, în martie 2022, Rezerva Federală a SUA a început un șir agresiv de majorări de rate, cea mai puternică armă a sa pentru a lupta împotriva inflației, care începuse să crească rapid. Asta a dus la o cădere liberă a prețurilor bitcoin.
Majorarea ratelor dobânzilor înseamnă că activele sigure, cum ar fi titlurile de Trezorerie, devin mai atractive pentru investitori, atenuând strălucirea companiilor cu creștere economică și a altor active care prezintă un risc mai mare. Printre acestea se numără și bitcoin.
Însă datele economice de la începutul acestui an păreau să sugereze că inflația a atins un nivel maxim, iar Fed să o lase mai moale cu majorările de rate:acesta a fost începutul revenirii bitcoin.
Mai mult, prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank a alimentat de fapt investițiile în bitcoin. În ochii Wall Street, un sistem financiar șubred a redus și mai mult șansele ca Fed să continue să majoreze dobânzile, așa cum se preconiza până la începutul săptămânii trecute, înainte de implozia SVB.
„Pe măsură ce economia se îndreaptă spre o recesiune, criptomonedele ar putea părea mai atractive decât acțiunile”, a scris Edward Moya de la Oanda într-un raport de cercetare. „Se pare că riscurile de scădere sunt mai mari pentru S&P 500 decât pentru Bitcoin”.
Dacă un investitor la 1 ianuarie ar fi pus 100 de dolari în Bitcoin și 100 de dolari într-un fond de indice S&P 500, investiția în Bitcoin ar fi avut un randament de 60 de dolari, comparativ cu un randament de 2 dolari pe pariul S&P.
Pai ori e investiție ori pariu, le folosiți ca sinonime?
Nu toate pariurile sunt investiții, dar orice investiție e un pariu. Un pariu că planul de afaceri al investiției se va dovedi viabil (fezabil) și va aduce profit investitorilor.