AcasăȘTIRI EXTERNEAustralia a găsit capsula radioactivă, căutată o săptămână / Acul în...

Australia a găsit capsula radioactivă, căutată o săptămână / Acul în carul cu fân

Australia a găsit capsula radioactivă căutată o săptămână / Acul în carul cu fân/ Foto: printscreen

O capsulă radioactivă potențial periculoasă a fost găsită în Australia, unde era căutată de la jumătatea lunii ianuarie, după ce a fost pierdută în timp ce era transportată cu un camion de la o mină Rio Tinto, au anunțat miercuri autoritățile.

„Este un lucru bun. După cum am spus, cu siguranță a fost găsit un ac în carul cu fân și cred că oamenii din Australia de Vest vor putea dormi mai bine în această noapte”, a declarat Steve Dawson, ministrul serviciilor de urgență din statul australian.

Gigantul minier anglo-australian Rio Tinto și-a cerut scuze luni pentru această pierdere. Autoritățile au căutat micuța capsulă pe sute de kilometri de autostradă.

Radiații detectate din mașini

În cele din urmă a fost găsită pe marginea unui drum pustiu la sud de orașul Newman, în apropierea minei de unde fusese transportată, a declarat șeful serviciilor de urgență din stat, Darren Klemm.

După șase zile de căutări, unul dintre vehiculele mobilizate a detectat radiații în timp ce circula pe autostrada, informează France 24. Autoritățile lucrează acum pentru a recupera capsula în condiții de siguranță înainte de a o duce într-un loc sigur, a declarat  Klemm.

Capsula de argint, care măsoară 8 mm pe 6 mm, folosită în operațiunile miniere, conține o substanță radioactivă, Cesiu-137, despre care autoritățile spun că poate provoca radiații acute.

Capsula a fost pierdută în timp ce era transportată cu un camion de la o mină din apropierea orașului izolat Newman la suburbiile nordice din Perth (sud-vest), o distanță de aproximativ 1.400 de kilometri.

author avatar
Tudor Borcea
521 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger