Europa a fost norocoasă în această iarnă, deoarece vremea blândă a redus cererea de combustibil, dar regiunea nu a depășit încă o criză energetică de proporții.
„Atâta timp cât piețele energetice depind excesiv de combustibilii fosili și sunt expuse la evenimente geopolitice, acestea vor rămâne fragile”, a avertizat Ignacio Galan, directorul companiei spaniole de electricitate Iberdrola. „Nu ar trebui să credem că această criza energetică s-a încheiat definitiv.”
Deși perspectivele economice s-au îmbunătățit, iar finanțiștii de la Goldman Sachs Group nu mai prevăd o recesiune a zonei euro pentru 2023, “securitatea energetică este prea importantă pentru a fi lăsată în seama norocului și a vremii blânde de iarnă”, a subliniat Galan.
Temperaturile ridicate au dus la o scădere drastică a prețurilor la gaze, care anul trecut înregistrau recorduri, și au lăsat o mare cantitate de combustibil în depozite. Există un consens tot mai mare în industrie cu privire la faptul că va fi posibilă umplerea rezervoarelor pentru iarna viitoare cu livrări non-rusești, dar experții se așteaptă în continuare la un deficit până în 2026.
Blocul comunitar, care a obținut aproximativ o cincime din energia totală din surse regenerabile în 2020, și-a ridicat obiectivul la 45% până în 2030 în urma războiului din Ucraina.
„Este atât îngrijorător – cât și ironic – faptul că doar vremea blândă din timpul iernii a salvat mari părți ale emisferei nordice de la amenințări mult mai grave la adresa securității energetice și a accesibilității financiare”, a adăugat Galan. “Se poate spune că Europa a fost norocoasă”.
Terminati cu prostia aia de decarbonizare si iesim din criza.
7 miliarde de locuitori ai planetei poluiaza numai noi 1 milion suntem destepti, stam in frig , mancam gandaci si….salvam planeta ca asa spune un bosorog basinos numit Schwab.
Terminati cu green deal-ul si aveti energie.