Domeniul criogeniei a câștigat teren în ultimele decenii, deși foarte încet și pe fondul ridiculizării nesfârșite de către oamenii de știință.
Până în prezent, aproximativ 500 de persoane au fost plasate în stază criogenică după moarte, majoritatea dintre ele în SUA. Dar alte câteva mii, printre care și Emil Kendziorra, directorul Tomorrow Biostasis GmbH, cu sediul la Berlin, se află pe listele de așteptare.
Biostatis este una dintre primele întreprinderi de criogenie din Europa care s-a alăturat unei piețe dominate de organizații americane precum Alcor Life Extension Foundation și The Cryonics Institute.
Potrivit Washington Post, clienții lui Kendziorra pot alege să le fie conservat întregul corp și ținut într-o cuvă de aluminiu plină cu azot lichid, sau să le fie conservat doar creierul, ceea ce este mai ieftin.
Acest lucru ar putea fi esențial pentru a transforma criogenia dintr-o activitate marginală în ceva mai răspândit, mai ales că nu mai este doar pentru miliardari precum co-fondatorul PayPal Inc. Peter Thiel (care se pare că s-a înscris la Alcor).
Tomorrow Biostasis cere o taxă lunară între 25 și 50 de euro și oferă o asigurare de viață de 100.000 de euro. Kendziorra spune că această sumă acoperă costul total al criogeniei, inclusiv cea mai mare cheltuială: întreținerea corpului decedatului pe parcursul următorului secol!
Bineînțeles, majoritatea companiilor nu supraviețuiesc mai mult de un secol, așa că Tomorrow Biostasis colaborează cu un grup non-profit din Elveția care se ocupă de “depozitarea” clienților în numele său.
Alcor, cu sediul în Arizona, una dintre cele mai mari organizații de criogenie, cu 1.400 de persoane pe lista de așteptare, este structurată ca o fundație non-profit.
Domeniul în sine este finanțat în mare parte de persoane bogate, inclusiv directori executivi ai companiilor de tehnologie și investitori providențiali.
Mecanismele par a fi rezonabile, dar rămâne întrebarea dacă criogenia va funcționa din punct de vedere medical. Medicii și oamenii de știință au folosit cuvinte precum șarlatanie, pseudoștiință și fraudă totală pentru a descrie acest domeniu. Clive Cohen, un neurolog de la Kings College din Londra, a numit-o „o aspirație fără speranță care dezvăluie o ignoranță îngrozitoare a biologiei”.
În ceea ce-l privește, Kendziorra ar prefera să-și asume șansa mică de a fi înviat într-o zi pentru a-și prelungi viața: „Sper foarte mult să nu fie nevoie, dar dacă voi fi diagnosticat cu o boală incurabilă, în cazul în care alternativa este înmormântarea sau incinerarea, atunci aș prefera să fiu criogenat.”
Succesul este, evident, un pariu nesigur. Ultima mare descoperire în domeniu a fost făcută în urmă cu mai bine de un deceniu, când s-a descoperit cum se poate răci un corp la temperaturi de îngheț fără a forma cristale de gheață.
Următoarea piatră de hotar va fi reînvierea unui mamifer de la temperaturi criogenice și nimeni nu este aproape de a realiza acest lucru. Dar când costul unei posibile prelungiri a vieții ar putea ajunge la cel al unui abonament lunar la Netflix, mult mai mulți oameni ar putea decide că merită să încerce.
Pisamas pe înghețarea ta jacota
Fundatie” non profit” ? 🙂
De aia incaseaza atatia bani?
Peste 100 de ani nu o sa mai revendice nimeni corpul, este posibil sa fie un viitor donator de organe.