AcasăEconomieUn an de luptă împotriva inflației. Băncile centrale nu lasă din mâini...

Un an de luptă împotriva inflației. Băncile centrale nu lasă din mâini biciul monetar

Cele mai mari bănci centrale din lume vor încheia cel mai agresiv an de majorări ale ratelor dobânzilor din ultimele patru decenii, lupta lor împotriva inflației nefiind încă încheiată, chiar dacă economiile încetinesc.

Rezerva Federală a SUA ar urma să majoreze miercuri dobânda sa cheie cu 50 de puncte de bază, până la un interval cuprins între 4% și 4,5%, cel mai ridicat nivel din 2007 încoace, și să semnaleze noi majorări la începutul lui 2023.

O zi mai târziu, potrivit Bloomberg, este probabil ca Banca Centrală Europeană și Banca Angliei să urmeze cu mișcări de jumătate de punct. Iar costuri mai mari ale împrumuturilor sunt, de asemenea, în cărți în Elveția, Norvegia, Mexic, Taiwan, Columbia și Filipine.

Anul se termină mult mai diferit decât a început. În ianuarie, majoritatea factorilor de decizie politică recunoșteau că au greșit când au pariat că valul de inflație din 2021 va dispărea în curând, dar continuau să presupună că pot limita prețurile.

În schimb, mai multe măsurători arată cum o accelerare a inflației globale până la aproximativ două cifre i-a forțat să acționeze mai dur.

Bank of America  a reperat aproximativ 275 de creșteri ale ratelor în acest an, suficient pentru una în fiecare zi de tranzacționare, cu doar 13 reduceri.Peste 50 de bănci centrale au executat creșteri de 75 de puncte de bază, odată rare, unele alăturându-se Fed în repetate rânduri

Un indicator Bloomberg Economics al ratelor la nivel mondial estimează că anul se va încheia la 5,2%, față de 2,8% în ianuarie.Deși există tot mai multe semne că inflația a atins un nivel maxim în majoritatea țărilor, marea întrebare este ce se va întâmpla în 2023.

În cel mai rău caz, inflația se dovedește încăpățânată și încep recesiunile, creând un coșmar stagflaționist pentru băncile centrale. Cea mai bună speranță este ca  prețurile de consum să se retragă suficient de repede pentru a le permite să nu mai majoreze ratele și să ia în considerare reducerea acestora pentru a stimula creșterea.

În timp ce mulți investitori se așteaptă la un moment dat la o pivotare, președintele Fed, Jerome Powell, și președintele BCE, Christine Lagarde, care vor lua cuvântul în această săptămână, spun că obiectivul lor rămâne combaterea inflației, chiar dacă dăunează cererii și angajărilor.

În timp ce Fed este de așteptat să înceapă să tempereze ritmul înăspririi politicii monetare în această săptămână cu o creștere de jumătate de punct, rata țintă pentru împrumuturile bancare overnight va continua să fie ridicată la începutul anului 2023.

O altă creștere de 50 de puncte de bază ar reprezenta o creștere de 4,25 puncte procentuale a ratelor dobânzilor față de 2022, un an în care inflația a urcat la un nivel maxim de patru decenii

BCE va majora probabil ratele cu 50 de puncte de bază, după ce luna trecută inflația din zona euro a încetinit pentru prima data. Cu toate acestea, în condițiile în care creșterea prețurilor de consum se situează încă la 10%, o a treia mișcare consecutivă de 75 de puncte de bază nu poate fi complet exclusă.

Decizia Consiliului guvernatorilor va fi, de asemenea, influențată de noile previziuni economice trimestriale, care vor înregistra o reducere a creșterii și o îmbunătățire a proiecțiilor privind inflația pentru 2023.

Se așteaptă ca Banca Angliei să majoreze rata dobânzii de referință pentru împrumuturi cu o jumătate de punct, până la 3,5%, ceea ce ar fi cel mai ridicat nivel din 2008.

În condițiile în care inflația a atins un nivel maxim al ultimilor 41 de ani, de 11,1%, iar consumatorii se așteaptă din ce în ce mai mult la prețuri ridicate în următorii ani, factorii de decizie politică conduși de guvernatorul Andrew Bailey au declarat că vor acționa cu fermitate pentru a preveni o spirală a prețurilor salariale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
176 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger