AcasăȘTIRI EXTERNE„Epoca de aur a relațiilor cu China s-a terminat”. Marea Britanie atacă...

„Epoca de aur a relațiilor cu China s-a terminat”. Marea Britanie atacă direct regimul de la Beijing – VIDEO

„Epoca de aur a relațiilor cu China s-a terminat”. Marea Britanie atacă direct regimul de la Beijing / Foto: printscreen

Premierul britanic Rishi Sunak a avut, luni seara, o declarație dură la adresa Chinei, după ce anterior a spus că regimul de la Beijing reprezintă „amenințarea numărul unu” pentru Marea Britanie.

Într-o declarație făcută luni seara Rishi Sunak a spus că „epoca de aur” dintre Marea Britanie și China s-a încheiat, pledând pentru o abordare mai pragmatică a „provocării sistemice” pe care o reprezintă regimul lui Xi jinping, după arestarea unui jurnalist BBC la Shanghai.

„Provocare sistemică pentru valorile noastre”

„Să fim clari, așa-numita «epocă de aur» s-a încheiat, la fel ca și ideea naivă că comerțul va duce automat la reforme politice și sociale (în China)”, a declarat Sunak, referindu-se la încălzirea relațiilor sino-britanice din 2015, sub conducerea lui David Cameron.

În primul său discurs important de politică externă, ținut la Guildhall, palatul din City of London, premierul a declarat că China reprezintă acum „o provocare sistemică pentru valorile și interesele noastre, o provocare care devine din ce în ce mai evidentă pe măsură ce țara se îndreaptă spre un autoritarism și mai mare”.

BBC a anunțat duminică seara că jurnalistul Ed Lawrence a fost „arestat și încătușat în timp ce acoperea protestele din Shanghai”. El a fost bătut și lovit de poliție” înainte de a fi eliberat, potrivit companiei media britanice.

Protestele care au loc în China împotriva politicii „zero Covid-19” par fără precedent de la demonstrațiile pro-democrație reprimate în sânge în 1989, în piața Tiananmen.

„În loc să asculte protestele poporului său, guvernul chinez a ales să le reprime și mai mult, inclusiv prin agresarea unui jurnalist BBC”, a declarat premierul. „Mass-media – și parlamentarii noștri – trebuie să poată evidenția aceste probleme fără a fi pedepsiți”, a insistat el, informează Boursorama.

Potrivit BBC, nu au existat „nici o explicație oficială sau scuze din partea autorităților chineze, dincolo de o afirmație a oficialilor, care l-au eliberat ulterior pe jurnalist, că l-au arestat pentru binele său, în cazul în care ar fi contactat Covid-19 în mijlocul mulțimii”. „Nu considerăm că este o explicație credibilă”, a comunicat BBC.

Beijingul a dat asigurări luni  Lawrence nu s-a identificat ca jurnalist „și nu și-a prezentat în mod deliberat acreditarea de presă”, potrivit lui Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Reacții deja tensionate între Beijing și Londra

Incidentul nu a făcut decât să înrăutățească relațiile deja tensionate dintre Beijing și Londra, pe fondul unor critici puternice din partea Marii Britanii cu privire la înăsprirea politicii privind Hong Kong-ul de către China și la recentele incidente de pe teritoriul britanic.

Luni, purtătorul de cuvânt al premierului Sunak a descris arestarea jurnalistului britanic ca fiind „șocantă și inacceptabilă”. „Dar asta nu înseamnă că nu vom căuta relații constructive cu China în alte domenii”, cum ar fi lupta împotriva încălzirii globale sau economia.

Această retorică pare să se fi estompat, deoarece  Sunak a numit China „amenințarea numărul unu” pentru Marea Britanie în timpul campaniei care l-a dus pe Downing Street.

Regatul Unit a fost marcat recent de violențele suferite de un activist pro-democrație din Hong Kong la consulatul chinez din Manchester (nord) și de rapoartele unui ONG spaniol potrivit cărora Beijingul a deschis secții de poliție clandestine în mai multe țări occidentale, inclusiv pe teritoriul britanic.

Reacționând la arestarea lui Lawrence, secretarul de stat britanic pentru securitate, Tom Tugendhat, a declarat că acest caz este un ecou al „represiunii” pe care Partidul Comunist Chinez încearcă să o pună în aplicare „în alte părți”. „Tentativele de represiune de stat aici, în Marea Britanie, ne reamintesc necesitatea urgentă de a ne apăra propriile libertăți”, a scris el pe Twitter.

author avatar
Tudor Borcea
394 afisari

3 COMENTARII

  1. „În loc să asculte protestele poporului său, guvernul chinez a ales să le reprime și mai mult, inclusiv prin agresarea unui jurnalist BBC”, a declarat premierul. „Mass-media – și parlamentarii noștri – trebuie să poată evidenția aceste probleme fără a fi pedepsiți”
    Păi nu la fel au făcut olandezii, australopitecii și canadienii?

    Cu ce sunt mai buni ăia ca ceilalți?

  2. Niste mincinosi. Una zic si alta fac. Si care valori sant provocate? Cele britanice ori cele indiene? Pentru ca sant foarte diferite

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger