AcasăPoliticaSateliții comerciali vor decide viitorul războiului și al păcii?

Sateliții comerciali vor decide viitorul războiului și al păcii?

Dintre cei 7.000 de sateliți activi care se învârt în jurul globului, doar câteva sute sunt instalații militare ale căror informații secrete sunt păstrate cu strictețe.

Marea majoritate sunt civile și vor fi din ce în ce mai relevante pentru câștigarea războaielor, deoarece banda largă devine esențială pentru conflictele viitoare.

Adaptarea sateliților comerciali de către Ucraina nu numai că a fost esențială în lupta împotriva Rusiei, dar a demonstrate că dominația în spațiu este la fel de importantă ca și pe Pământ.

Companiile și țările din întreaga lume se mișcă rapid pentru a plasa sisteme de sateliți în spațiu. Cursa pentru este foarte intensă, iar în prezent este câștigată de Elon Musk cu compania sa SpaceX, care a lansat 3.224 de sateliți din 2014.

Atunci când Rusia a invadat Ucraina în februarie, a lansat un atac cibernetic uriaș. Tehnicienii Moscovei vizau un operator american pe care îl considerau crucial pentru modul în care comunicau militarii și alți oficiali ucraineni. Prin scoaterea din funcțiune a mii de terminale ale sistemului Viasat care asigurau acoperire în toată Europa, rușii sperau să dea o lovitură de grație eforturilor defensive ale Ucrainei.

Nu a fost chiar așa, fapt care s-a dovedit a fi esențial în modul în care s-au desfășurat lucrurile din primăvară. În mod remarcabil, acele terminale au fost înlocuite în câteva săptămâni, dar, în același timp, Musk a permis ca sistemul său Starlink de sateliți pe orbită joasă să asigure o acoperire gratuită a internetului.

“Trupele ucrainene pot acum să lanseze „misiuni de furișare și de spionaj”, în care un soldat cu un terminal poate comunica informații cheie de pe câmpul de luptă după ce a alimentat un sistem în cinci minute, în loc de o oră, cât este nevoie pentru echivalentele militare”, a spus Andy Lincoln, expert la Viasat, în cadrul  conferinței Global MilSatCom de la Londra. Armata Ucrainei are acum 20.000 de terminale prin satelit.

Având în vedere moștenirea sa – Rusia a lansat primul satelit în spațiu, Sputnik în 1957 – performanța sa slabă în utilizarea comunicațiilor este derutantă.

Sistemul radio securizat, presupus de înaltă tehnologie, al trupelor sale nu fusese echipat cu chei de criptare, forțându-le să se bazeze pe modele vulnerabile chineze.

„Sunt surprins”, a declarat Lincoln pentru The National. „M-aș fi așteptat la mai mult.” Dar “Rusia va învăța lecția”, iar conflictele viitoare vor fi influențate de „straturile” de sateliți.

De asemenea, extinderea rețelelor 5G, în tandem cu sateliții comerciali,  va permite armatelor să dezvolte multe capacități diferite, cum ar fi mii de senzori pe câmpurile de luptă, care pot detecta în secret trupele sau mișcările vehiculelor.

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
291 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger