AcasăOldGeoana abureste PSD cu victoria de-o noapte

Geoana abureste PSD cu victoria de-o noapte

Confruntat cu ostilitatea colegilor sai de partid, Mircea Geoana incearca sa le bage in cap social-democratilor ca, de fapt, PSD a avut …. “un cistig electoral cert la recentele alegeri”. Nemultumiti in continuare de “cistigarea” locului I in opozitie, pesedistii refuza insa sa topaie de bucurie si vor congres. Adica schimbare, motiv pentru care Geoana si acolitii sai fac tot ce pot sa amine data congresului cu pricina.

Mircea Geoana: “Cred ca lucrurile sint destul de clare. Avem un cistig electoral cert la recentele alegeri, dar e evident ca societatea se schimba si asta trebuie sa facem si noi. Sintem intr-o perioada de redefinire a partidului, in care ideile sint mai importante”. Adept precum se vede al principiului “sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic”, actualul lider al PSD toarna pe gitul colegilor sai de partid jumatatea plina a paharului – respectiv scorul strins din finala prezidentiala si cistigarea, pentru prima data, a redutei Capitalei. Pentru un plus de greutate, Geoana pedaleaza in continuare si pe puricarea la singe a voturilor care l-au readus la Cotroceni pe Traian Basescu.

*Nastase refuza sa faca “ciocu’ mic”*

Totodata, Mircea Geoana recomanda insistent social-democratilor sa nu-si mai “expuna” opiniile referitoare la viitorul PSD-ului “in afara partidului”. Daca parerile legate de cistigurile electorale ale PSD au fost, cel putin deocamdata, trecute cu vederea de catre pesedisti, indicatia echivalenta cu “faceti ciocul mic” nu a fost inghitita de Adrian Nastase – posibil competitor in viitoarea cursa interna. “Sintem un partid mare, nu pot toti membrii sai sa participe la sedintele noastre de cite trei sau mai multi” , a replicat ironic Nastase – mare amator de postat analize pesediste pe blogul sau. Si, in total contrast cu straduinta lui Geoana de a calma spiritele interne, presedintele CN al PSD insista asupra nevoii pe care o are partidul in acest moment “de un refresh botton”.

*Geoana pune bete-n roata Congresului*

Duetul Geoana-Hrebenciuc nu este insa deloc grabit sa apese pe «refresh botton»-ul cu pricina. Ba din contra, incearca sa amine cit mai spre vara data congresului, doar-doar s-or mai risipi pina atunci frustrarile pesedistilor. Coincidenta sau nu, cert este ca intrunirea Consiliului National, condus de Nastase, nu va mai avea loc in ianuarie – asa cum apreciau social-democratii imediat dupa turul II al prezidentialelor – ci de abia la jumatatea lunii februarie, mai exact pe data de 12. Ceea ce ar putea sa nu fie pe placul lui Ion Iliescu, chiar daca acesta se abtine din rasputeri sa contrazica actuala conducere a partidului. In schimb, Iliescu nu oboseste sa repete intruna cit este de “important” ca ambele foruri, Consiliul National si Congresul, “sa fie organizate cit mai repede”. La fel de adevarat este ca Iliescu incearca sa pastreze criza interna a PSD la un nivel
benign, afirmind sus si tare ca nu conteaza atit de mult cine va fi viitorul presedinte: “E secundara aceasta chestie”.

*Mai multe sezuturi inghesuite pe scaunul de presedinte al PSD*

Secundara pentru Iliescu, “chestia” ramine insa prioritara pentru Mircea Geoana. Indiferent de strategia adoptata de acesta, este evident ca pesedistii nu se multumesc cu “mandatul” de-o noapte la putere, ci vor satisfactie la viitorul congres. Ce-i drept, siliti de realitatile social-democratiei mioritice, nici pesedistii nu pun accentul principal pe un viitor lider, cei mai multi dintre ei pomenind deja, in culisele partidului, de o “conducere colectiva”. Mai ramine ca raportul de forte din partid sa stabileasca cine va face parte din viitoarea troica: Adrian Nastase, Cristian Diaconescu, Victor Ponta etc.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
35 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger