Este de notorietate ca un consum moderat de vin rosu reduce riscul de declansare a maladiilor cardiovasculare. Acum, cercetatorii francezi au reusit sa dea si prima explicatie stiintifica a ceea ce ei au denumit “paradoxul francez” (care consta in faptul ca in sud-vestul Frantei exista putine cazuri de infarct, desi alimentatia oamenilor este bogata in grasimi saturate provenind din alimente precum unt, smintina, brinza, mezeluri, foie gras, pulpe de rata, dar si in vin). Mai exact, cum protejeaza polifenolii din vin organismul uman. Cercetatorii au descifrat mecanismul molecular prin care polifenolii din vinul rosu determina celulele din peretii arterelor sangvine sa produca monoxid de azot (NO), un gaz vasodilatator. Mecanismul are legatura cu unul dintre receptorii hormonului estrogen din celulele peretilor vasculari la care se ataseaza moleculele de polifenoli. Ei au pornit de la ipoteza ca un anumit tip de polifenol – delfinidina – care activeaza receptorul, este suficient pentru a declansa producerea monoxidului de azot in unele celule si sa scada, astfel, presiunea arteriala.
Scris de Ziarul National
„Paradoxul francez” al vinului rosu, explicat de cercetatori
Ultimele știri
Sprijin pentru românii cu venituri mici. Când vor fi încărcate cardurile sociale cu prima tranșă de ajutor pentru cumpărarea de alimente
Cardurile sociale, destinate persoanelor cu venituri mici, urmează să fie încărcate din nou, după câteva luni de „pauză”. Persoanele vulnerabile din punct de vedere...
Asia Express, ediția umilinței supreme: concurenți transformați în frizeri de fire albe și cântăreți de karaoke pe fals
Dacă cineva își imagina că Asia Express e o aventură exotică de lux, episodul din 14 septembrie a arătat că e mai degrabă un...
