AcasăAfaceriPeste un milion de barili pe zi! Cartelul OPEC strânge robinetul petrolului

Peste un milion de barili pe zi! Cartelul OPEC strânge robinetul petrolului

Grupul OPEC+ al producătorilor de petrol va lua în considerare reducerea producției cu peste un milion de barili pe zi atunci când se va reuni miercuri la Viena.

O reducere mai mare decât cea preconizată ar reflecta amploarea îngrijorării legate de faptul că economia mondială încetinește în contextul unei politici monetare care se înăsprește rapid.

Un dolar mai puternic a cântărit, de asemenea, asupra prețurilor. O decizie finală cu privire la mărimea reducerilor nu va fi luată până când miniștrii nu se vor întâlni, au declarat surse Reuters și Bloomberg.

Țițeiul Brent a urcat peste 125 de dolari pe baril după invazia Rusiei în Ucraina în februarie. De atunci, a scăzut la 85 de dolari, temperând câștigul spectaculos de care s-au bucurat exportatorii ruși.

Alianța OPEC+, formată din 23 de națiuni, urmează să se reunească la Viena. Grupul a comunicat online lunar și nu era de așteptat să organizeze o întâlnire în persoană până cel puțin la sfârșitul acestui an.

Analiștii pieței și băncile, inclusiv JPMorgan Chase, au declarat că OPEC+ ar putea fi nevoită să reducă producția cu cel puțin 500.000 de barili pe zi pentru a stabiliza prețurile țițeiului.

„OPEC+ nu organizează întălniri în persoană pentru o mișcare minoră”, spune Helima Croft, strateg șef pentru mărfuri la Capital Markets. „Este evident că ar putea opta pentru o reducere de două ori mai mare”.

Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, a semnalat pentru prima dată în august posibilitatea unor reduceri pentru a corecta piața.

OPEC+, care reunește țări OPEC și aliați precum Rusia, a refuzat să crească producția pentru a scădea prețul petrolului, în ciuda presiunilor exercitate de consumatorii majori, inclusiv SUA, pentru a ajuta economia globală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
357 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger