AcasăDIVERSEDispare un „simbol al libertății”. Mașinile decapotabile, la apus de carieră

Dispare un „simbol al libertății”. Mașinile decapotabile, la apus de carieră

Piața mașinilor decapotabile – cândva un semn al unui stil de viață hollywoodian – se află într-un declin abrupt, pe măsură ce producătorii investesc în berline, SUV-uri și modele electrice.

Vânzările de Chevrolet Camaro, Ford Mustang și roadster-uri precum Mazda Miata au scăzut în SUA la mai puțin de 100.000 de vehicule anual.

Cota tuturor mașinilor decapotabile noi pe piața europeană a fost de aproximativ 2,6% la mijlocul anilor 2000, înainte de a scădea în mod constant, ajungând la doar 1,1% anul trecut, potrivit LMC Automotive.

“Este un declin vizibil pe ambele maluri ale Atlanticului. Pur și simplu nu mai  există un interes din partea consumatorilor. În general, decapotabilele sunt considerate automobile scumpe și fără un scop practic”, spune Stephanie Brinley, analist auto la S&P Global Mobility.

Un Ford Mustang coupe are acum un preț de 27.410 dolari. Versiunea decapotabilă începe de la 33.000 USD.Diferențele de preț sunt și mai  mari  în cazul mărcilor premium –  BMW, Mercedes, Ferrari, Porsche,  Lamborghini, Aston Martin, Bentley etc.

Includerea SUV-urilor care sunt considerate decapotabile conform standardelor federale de siguranță, cum ar fi Jeep Wrangler și Ford Bronco, nu ajută prea mult vânzările. Chiar și luând în calcul aceste vehicule, vânzările au scăzut cu 26% față de 2015.

În plus, tranziția spre electrificare consumă investiții uriașe și va interzice motoarele cu combustie. În gama de jos, majoritatea modelelor decapotabile se îndepărtează de propulsoarele de cilindree mare – și atunci imaginea de “muscle car” pălește.

S&P Global Mobility estimează că vânzările de decapotabile și roadster-uri vor ajunge la aproximativ 82.000 de vehicule în 2024 și 2025 în SUA, înainte de a scădea din nou la sub 70.000 de unități până la sfârșitul acestui deceniu.

În Europa, reducerea cererii se datorează mai ales problemelor economice. Multe piețe europene au înregistrat anul trecut scăderi procentuale de două cifre, inclusiv cele cinci  majore: Italia (-27,5%), Germania (-26,9%), Spania (-18,7%), Marea Britanie (-18,2%) și Franța (-15,1%) .

author avatar
Radu Jacotă Redactor
775 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger