Covorul iranian realizat manual, o artă veche, trece printr-o mică revoluție: în fața unei concurențe internaționale din ce în ce mai dure, lucrările tradiționale cu motive florale sunt abandonate în favoarea creațiilor cu figuri geometrice moderne, mai mici și mai ales mai puțin costisitoare.
După o pauză de doi ani din cauza pandemiei, expoziția de covoare de la Teheran a fost reluată săptămâna aceasta, cu aproximativ 400 de firme din toată țara, în timp ce în străinătate, India, China și Turcia iau o cotă de piață considerabilă de la Shiraz, Tabriz, Qom și Isfahan.
Ahad Azimzadeh, care se descrie ca fiind „cel mai mare exportator de covoare persane din lume”, este convins de inevitabila schimbare care are loc în acest meșteșug vechi de secole.
„Bineînțeles, covoarele tradiționale au clienții lor, dar viitorul aparține covoarelor moderne făcute manual”, a declarat el pentru AFP, în fața unei țesături reprezentând 102 personalități de renume mondial, precum Charlie Chaplin, Stalin sau Einstein.
A avut nevoie de cinci ani pentru a finaliza această lucrare, pe care o vinde cu aproape 90.000 de euro.
Pentru comparație: un Tabriz de 2000 de metri pătrați are un preț de aproximativ 120 de milioane de euro, iar un Kashan de mătase vechi de 170 de ani este scos la vânzare pentru aproximativ 160.000 de euro.
Cel mai vechi covor persan păstrat are 2.400 de ani și este expus la Muzeul Ermitaj din Rusia.
„Modelele clasice ale covoarelor iraniene sunt vechi de mii de ani, dar astăzi există o cerere puternică pentru forme contemporane, mai potrivite pentru casele moderne”, spune meșterul Ahad. „Culorile sunt clare, iar dimensiunile mai mici. Aceasta este ceea ce își dorește noua generație.”
Covoarele rămân foarte apreciate de cunoscători, dar vânzările au scăzut în ultimul deceniu, Iranul fiind depășit în special de India și China.
„În 1994, valoarea vânzărilor de covoare iraniene în străinătate se ridica la 1,7 miliarde de dolari și reprezenta 40% din exporturile noastre non-petroliere”, explică Karimi Esfahani, șeful Uniunii, producătorilor și exportatorilor de covoare lucrate manual.
Iran Carpet Company a început să vândă covoare moderne în urmă cu un an, dar asta nu reprezintă decât 5% din producție.
“Nu cred că vom merge mai departe”, susține directorul executiv Mehdi Jamshidi. „Covoarele moderne nu le vor înlocui niciodată pe cele tradiționale înrădăcinate în cultura și regiunile Iranului. Este o modă și, ca orice modă, va dispărea”.