AcasăSOCIALIarna fără gaz rusesc, testul de solidaritate europeană?

Iarna fără gaz rusesc, testul de solidaritate europeană?

Europa s-a confruntat cu o criză energetică încă dinainte de apariția dramei legate de redeschiderea gazoductului Nord Stream 1 dinspre Rusia spre Germania.

În timp ce gazele naturale au început să curgă din nou joi, după ce conducta majoră a fost închisă pentru 10 zile de întreținere, Europa va avea în continuare probleme pentru a menține încălzirea caselor și industria în această iarnă.

Acest lucru se datorează faptului că Rusia a redus deja livrările, iar președintele Vladimir Putin a avertizat că ar putea continua să scadă.

Livrările prin Nord Stream 1 au fost reduse cu 60% înainte de începerea reparațiilor anuale și se preconiza că vor rămâne cu mult sub capacitatea maximă.

Oficialii guvernamentali, notează AP, s-au temut că gazoductul ar putea să nu se redeschidă deloc, spunând că Putin folosește energia ca pârghie politică în confruntarea sa cu Uniunea Europeană în legătură cu războiul din Ucraina.

Chiar și înainte de invazia Ucrainei, Gazprom nu vindea gaze pe piața spot pe termen scurt. După ce UE a impus sancțiuni băncilor și companiilor rusești și a început să trimită arme în Ucraina, Rusia a tăiat gazele către șase țări și a redus livrările către alte șase.

Fluxurile către Germania, cea mai mare economie a UE, prin Nord Stream 1 au fost reduse cu două treimi.

UE cu 27 de state membre a trebuit să se străduiască să umple depozitele de gaze înainte de iarnă, când cererea crește și companiile de utilități își reduc rezervele pentru a menține funcționarea centralelor electrice.

Ce poate face Europa?

Planul este de a utiliza mai puțin gaz acum pentru a construi depozite pentru iarnă. Rezervele de gaz ale Europei sunt pline doar în proporție de 65%, față de obiectivul de 80% până la 1 noiembrie.

Chiar și în cazul livrărilor reduse prin Nord Stream, Europa ar trebui să economisească 12 miliarde de metri cubi de gaz, echivalentul a 120 de tancuri de GNL, pentru a-și umple depozitele până la iarnă.

UE a apelat la gazul natural lichefiat (GNL), mai scump, care provine pe cale maritimă din SUA și Qatar. Germania accelerează construcția de terminale de import de GNL pe coasta Mării Nordului, dar acest lucru va dura ani de zile.

Gazul lichefiat nu poate acoperi singur acest decalaj. Instalațiile de export din întreaga lume funcționează la capacitate maximă, pe fondul unor piețe energetice restrânse, iar GNL nu mai este disponibil.

Uniunea Europeană a propus miercuri ca statele membre să își reducă în mod voluntar consumul de gaze cu 15% în următoarele luni.

Comisia Europeană dorește să obțină puterea de a impune reduceri obligatorii la nivelul întregului bloc comunitar în cazul în care există riscul unei penurii grave de gaze sau al unei cereri excepțional de mari.

Țările au făcut eforturi pentru a-și asigura surse alternative de energie, iar liderii Italiei, Franței și Uniunii Europene au încheiat săptămâna aceasta acorduri cu omologii lor din Algeria, Azerbaidjan și Emiratele Arabe Unite.

„Iarna aceasta ar putea deveni un test istoric de solidaritate europeană – unul pe care nu-și poate permite să-l rateze – cu implicații dincolo de sectorul energetic”, a subliniat directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie,  Fatih Birol.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
262 afisari

5 COMENTARII

  1. MA DOARE UNDE NU MA BATE SOARELE DE FOCUL SOLIDARITATII CU OCCIDENTALII…. DACA SUNT IDIOTI, SA ISI DEA FOC, NU AM NICI O EMPATIE PTR EI…..

    • Ptr a fi mai realisti , romanii o sa-l puna presedinte pe Ceausescu ptr a ne simti fix ca inainte de 89. Unde gasim un Ceausescu?

  2. Ori le dam mu ie, ori ii pupam in c ur pe Rusi ?
    Politica gri nu merge, poate doar la handicapati, interni si externi, ca ii gasesti peste tot

  3. Irina Loghin :
    Lasa ca le ” da ” Romania .
    Noi santem antrenati sa suferim de frig , ce le trebuie la romani gaze ?
    Cumparam F16 , submarine si alte investitii din astea .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger