Turiștii s-au întors la Paris, Madrid și Roma, dar nu pot salva Bătrânul Continent de amenințarea recesiunii. Este calmul de vară înainte de furtuna de iarnă în Europa.
Grevele și lipsa de personal dau o idee despre inflația ridicată care mănâncă din buzunarele oamenilor – și le întunecă starea de spirit. Franța și Germania, motoarele politicii europene, dau semne de încetinire.
Mai rău, cauza principală a durerii – prețurile ridicate la energie după invazia rușilor în Ucraina – nu dă semne că ar fi rezolvată.
Sancțiunile au prăbușit economia rusă, dar nu au pus capăt războiului. Putin exploatează dependența Europei de gazul său, plățile subvenționându-i mașina de război.
Următorul risc este ca diviziunile și conflictele interne dintre statele Uniunii Europene să se agraveze odată cu înăsprirea condițiilor energetice și economice din această iarnă.
Citat de Washington Post, Enrico Letta, fost prim-ministru al Italiei și șef al coaliției de centru-stânga în guvernul de uniune al lui Mario Draghi, susține că răspunsul UE riscă să semene astăzi cu criza financiară de acum un deceniu: tardiv și inadecvat, spre deosebire de planurile oportune și îndrăznețe lansate în timpul pandemiei. „Lipsește solidaritatea”, avertizează el.
Economiștii de la Barclays se așteaptă ca economia zonei euro să crească cu doar 0,5% anul viitor, dar asta s-ar putea transforma într-o recesiune dacă fluxurile de gaze rusești vor seca.
Măsurile fragmentare, cum ar fi subvențiile pentru gospodării, taxele excepționale și scutirile de pe piață nu i-au dat lui Putin nopți nedormite.
Încercările de relansare a inițiativelor de stimulare din epoca Covid care implică împrumuturi comune ale UE s-au poticnit pe măsură ce rupturile familiare Nord-Sud revin.
Piețele energetice ar putea fi un bun punct de plecare pentru unitate. În loc să aștepte ca mai multe țări să declanșeze planuri de urgență pentru gazele naturale, UE ar trebui să declare o urgență regională.
Țările ar trebui să fie presate să împartă ceea ce au, în loc să acumuleze. Solidaritatea energetică ar trebui să fie însoțită de solidaritate financiară.
Dar presiunea pe termen scurt este imensă. Ultima dată când un șoc energetic a urmărit Europa a fost acum 40 de ani, înainte de existența monedei euro sau a Uniunii Europene însăși. Dacă blocul comunitar va greși în acest caz, va fi de rău augur pentru următoarele patru decenii.
CAT DE PUTERNICA ESTE UE – SE VEDE !,CAT DE SOLIDARA ESTE UE -SE VEDE!,CAT DE CAPABILI SUNT CAPETELE ACESTEI UNIUNI -SE VEDE !!!!!!!!!!!!!!!.
CRZA PROVOCATA IN UE ARE 3 CAUZE : 1) TIPARNITA FEDERAL REZERV CU CEI 8200 MILIARDE $ ARUNCATI PE PIATA AU GENERAT INFLATIA ;
2) MODUL IN CARE AU GESTIONAT ASA ZISA PANDEMIE SI CHELTUIELILE EXORBITANTE PENTRU VACCINURI !,VINOVATA URSULA !
3) RAZBOIUL DIN UCRAINA PROVOCAT DE AMERICANI PRIN INVITAREA UCRAINEI IN NATO !,IAR GAFELE AU URMAT :EMBARGOURILE IMPUSE RUSIEI N-AU ANTICIPAT DEZASTRUL ECONOMIC-FINANCIAR ,CRIZA ENERGETICA ,REFUGIATII DIN UCRAINA ,CRIZA ALIMENTARA etc !!!!!!!!!!!!!!!!!!.
O EUROPA LA ATASUL AMERICII AJUNGE INTR-O STARE DE PLANS !.
PERFECT ADEVARAT !!!
UE este o hasna si se duce in prapastie ,motivul este politica proasta condusi de drogati si homolai amerlicani ,Victorie pentru Rusia si China
12 tari mari cu economie ezvotata , trag seva din tari mici cu economie emergenta!
Toma Caragiu :” tac tac noi dam la voi arme , voi dati la noi grau , petrol, aur” si forta de munca