AcasăDIVERSECapitalismul digital. Robo-consilierii, sfătuitorii investitorilor

Capitalismul digital. Robo-consilierii, sfătuitorii investitorilor

Tratamentul care salvează viețile bolnavilor de cancer, inaccesibil în România

Robo-consilierii sunt platforme digitale de investiții care calculează toleranța la risc a unui investitor pe baza unei serii de întrebări.

Cu ajutorul unor algoritmi automatizați, acestea atribuie apoi investitorilor un portofoliu de investiții personalizat, format din fonduri tranzacționate la bursă sau fonduri de indici.

„Peste zece ani, oamenii vor petrece mai puțin timp în preajma consilierilor financiari umani”, a declarat Michele Ferrario, cofondator și director executiv al managerului digital de averi StashAway, în cadrul webinarului Robo Advisers and Mass Affluent Savings, organizat la Bahrain.

Deși SUA sunt principala piață pentru robo-consilieri, aceștia sunt în creștere în popularitate în întreaga lume, potrivit unui raport al  Băncii Mondiale.

Numai în SUA, sectorul de consultanță automată va crește cu o rată medie anuală de 31%, pentru a ajunge la aproximativ 1,5 trilioane de dolari până în 2023, de la peste 400 de miliarde de dolari în 2018.

Există trei avantaje ale utilizării unui serviciu de consiliere robo: accesibilitate, personalizare a nevoilor unui investitor individual și transparență cu privire la comisioane, explică Marie Briere, șefa centrului de cercetare a investitorilor la cel mai mare manager de active din Europa, Amundi.

Consilierii Robo au câștigat, de asemenea, acceptare în rândul celor bogați, StashAway observând că 20% din activele sale din regiunea Golfului Arabic provin de la afaceriști cu valoare netă mare.

“O mulțime de oameni bogați, în special cei mai tineri, prefer să-și gestioneze finanțele cu ajutorul avantajelor digitale decât să se întâlnească cu un consilier”, a precizat Ferrario.

“Cu toate acestea, robo-consilierii nu pot înlocui în întregime oamenii”, subliniază  Saad bin Atyan, fondatorul start-up-ului FinTech Madhkol din Arabia Saudită.

“Trebuie să existe un element uman  în investiții pentru a construi încredere în rularea banilor. Rețelele bancare au nevoie în mod esențial de instrumente digitale pentru consilierii lor umani, dar ambele modele pot coexista”

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger