Românii cu credite în lei, care au de plătit rate la bănci, urmăresc îndeaproape veștile de la BNR. Iar acestea sunt dintre cele mai proaste, pentru că indicele ROBOR la 3 luni a făcut un nou salt.
Din informațiile anunțate de Banca Națională a României, în 5 mai, rezultă că indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou. Mai exact, ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns joi, la 5,16% pe an, în urcare față de ziua precedentă, când fusese 5,10 %.
La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni fusese 3,19% pe an, iar la startul lui 2021 acest indice se situa la 1,98%. Totodată, e de menționat faptul că, potrivit Agerpres, în data de 2 aprilie 2013, acesta s-a situat la 5,17% pe an.
A crescut și indicele ROBOR la 6 luni
Din informațiile publicate de BNR reiese că și indicele ROBOR la 6 luni a mai crescut, față de ziua precedentă. E vorba despre indicele utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Și care a ajuns, joi, la 5,28% pe an, față de 5,24 % pe an, cât fusese miercuri, 4 mai.
De crescut, a crescut și indicele ROBOR la 12 luni, care a ajuns, joi, la 5,36% pe an, față de 5,33% pe an, cât fusese în ziua precedentă, în 4 mai.
Și când te gândești că BNR, cu Isărescu în frunte, bătea toba ca românii să facă împrumuturile numai în moneda națională, atunci când creditele în monedele străine o luaseră razna. Acum ce face? Dă la gioale românului, lăsându-l la cheremul cămătarilor bancari, care îi jupoaie, riscând să rămână fără bunurile achiziționate prin credite pe 10, 20 sau 30 de ani.
Ce bine era pana in jurul anului 2007 cand nu erau bancile straine pe piata si trebuia sa strangi bani ca sa cumperi ceva si culmea oamenii reuseau, de cand au venit bancile mai nimeni nu mai poate strange bani sa cumpere nimic toti sunt ratati.