Un strat de vopsea albă acoperă deja desenele pe un magazin abandonat. Până în urmă cu câteva zile, se putea vedea un steag galben și albastru – drapelul Ucrainei – și un slogan pacifist.
„Le-au șters”, se plânge Vladimir Ovchinnikov, în vârstă de 84 de ani. De îndată ce coboară din mașină, bătrânul artist rus se îndreaptă energic spre cele trei pete albe și, cu un creion negru, își reia munca.
De data aceasta, el a desenat un porumbel în locul steagului ucrainean și a rescris cele două sloganuri, care sunt interzise în temeiul unei noi legi care pedepsește „denigrarea” armatei ruse, angajată în invazia Ucrainei din 24 februarie.
Scena se petrece într-un cătun cu o populație oficială de șase locuitori, în regiunea Kaluga, la două ore de mers cu mașina la sud de Moscova. Aici, ca și în alte părți, s-a dezvoltat un climat de denunțare după ofensiva armatei lui Putin.
De îndată ce artistul și-a început munca, s-a apropiat un bărbat cu barbă neagră. „Vorbești serios? Asta e vandalism, chem poliția! Vladimir Ovchinnikov și corespondenții AFP care îl însoțeau au fost nevoiți să plece.
În Rusia, chiar și cea mai mică critică a rolului Moscovei în războiul din Ucraina poate duce la acțiuni în justiție.
Vladimir Ovchinnikov a trăit această experiență. La sfârșitul lunii martie, el a desenat pe un zid din centrul orașului Borovsk o fetiță îmbrăcată în culorile ucrainene și trei bombe negre deasupra capului ei.
Desenul a fost șters, iar Ovchinnikov a fost chemat în instanță. Rezultatul: o amendă de 35.000 de ruble pentru „discreditarea” armatei. A plătit-o cu ajutorul donațiilor de la 150 de oameni.
„Nostalgia”
Cu toate acestea, în orașul Borovsk, cu o populație de 10.000 de locuitori, artistul este un cetățean celebru. Una dintre frescele sale decorează comisariatul militar local și prezintă eliberarea orașului de către Armata Roșie în 1942.
Din 2002, acest inginer pensionar a desenat peste o sută de lucrări pe pereții din Borovsk: scene istorice, reproduceri de fotografii, portrete de personalități din Rusia: scriitorii Pușkin și Gogol sau bardul Vladimir Vîsoțki.
În martie, a pictat pe o fereastră două femei care se țin de mână. Una dintre ele are în păr o panglică în culorile rusești, iar cealaltă în culorile ucrainene. Numit „Nostalgia”, desenul nu a fost încă acoperit.
„Această prietenie a fost distrusă, nu putem decât să fim nostalgici”, comentează artistul.
Viața lui Vladimir Ovchinnikov este cea a unui om care a intrat treptat în opoziție în Rusia lui Vladimir Putin.
Tatăl său, Alexandr, a fost condamnat la 10 ani în lagăr în 1937 sub acuzația de „monarhism-troțkism”. Își va ispăși pedeapsa în Kolyma, o regiune a Orientului Îndepărtat, și în cele din urmă se va stabili la Borovsk în 1956.
De la mijlocul anilor 2000, Ovtchinnikov a multiplicat procedurile administrative de reabilitare a victimelor epurărilor staliniste, întâmpinând numeroase refuzuri.
În 2015 și 2016, pe clădirile din Borovsk, a pictat portrete ale oamenilor împușcați. De fiecare dată, aceste lucrări sunt șterse.
Pentru el, un desen are o putere reală: “Desenez pentru a-mi exprima înțelegerea lucrurilor. Poată că aceste lucrări vor avea o influență asupra celor care nu sunt interesați de politică”.