Prețurile petrolului și gazelor vor crește în continuare pe măsură ce criza Rusia-Ucraina escaladează, dar impactul asupra energiei nu va fi singura ramificare.
De la grâu la orz și porumb, lanțurile de aprovizionare vor fi întrerupte pe măsură ce criza se înrăutățește.
Ucraina este considerată „grânarul Europei”, iar o invazie rusă ar duce la „lovirea puternică a lanțului de aprovizionare cu alimente”, a spus Alan Holland, CEO și fondator al companiei de tehnologie de aprovizionare Keelvar.
Ucraina produce grâu, porumb, orz și secară pe care se bazează o mare parte din Europa. De asemenea, Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume.
“Chiar dacă sezonul de recoltare va începe peste câteva luni, un conflict prelungit Rusia-Ucraina va duce în mod sigur la penurie de pâine și ar crește prețurile de consum în această toamnă”, avertizează Holland.
De fapt, nu doar Uniunea Europeană va fi lovită, notează CNBC, multe țări din Orientul Mijlociu, Africa și chiar China se bazează pe grâu și porumb ucrainean, iar întreruperile acestei aprovizionări ar putea afecta securitatea alimentară în acele regiuni.
Prețurile grâului și porumbului sunt deja în creștere. Contractele futures tranzacționate în Chicago au crescut cu 12%, respectiv 14%.
„Creșterea prețurilor la alimente ar fi exacerbată cu șocuri suplimentare ale prețurilor, mai ales dacă zonele agricole centrale din Ucraina sunt ocupate de loialiștii ruși”, a declarat Per Hong, partener principal la firma de consultanță Kearney.
Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape 30% din exporturile globale de grâu.
În plus, orice întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale va afecta producția de îngrășăminte – cum s-a întâmplat anul trecut – și asta va afecta agricultura și mai mult.