Piața unică europeană este fragmentată, iar companiile de pe continent se află în urma celor americane în cursa globală pentru redresare economică.
Eșecul de a armoniza regulile în cadrul blocului comercial a permis companiilor americane să preia conducerea în problemele de creștere, susțin unii dintre cei mai importanți industriași europeni. Potrivit acestora, un mozaic de reglementări înăbușă inovația și expansiunea.
„Există atât de multe obstacole și bariere care îngreunează creșterea”, spune Carl-Henric Svanberg, președintele influentului European Industry Roundtable, cu sediul la Bruxelles, care reunește lideri din 60 dintre cele mai mari companii industriale și tehnologice de pe continent.
“Economia SUA a crescut mult mai puternic decât cea a Europei în deceniul 2008-2018. Creșterea reală cumulată în SUA a fost aproape de 19%, comparativ cu 11,4% pentru UE, inclusiv Regatul Unit. Prețul pe care îl plătim pentru că nu atingem această creștere este uriaș”, a adăugat Svanberg, care este și președintele AB Volvo din Suedia și a condus giganți europeni precum Ericsson și BP.
Comentariile lui Svanberg într-un interviu pentru Financial Times vin în momentul în care Europa distribuie un fond de redresare post-Covid-19 de 750 de miliarde de euro, menit să impulsioneze tranziția digitală și ecologică.
Însă liderii de afaceri se tem că eșecul de a armoniza pe deplin regulile în domenii precum serviciile digitale, piețele de capital și energia, va încetini companiile europene.
Bariere europene – “Suntem foarte lenți”
Problemele regiunii par să fi fost exacerbate în timpul pandemiei, când doar 16 companii europene, inclusiv patru din Marea Britanie și Elveția, au intrat în top 100 global prin creșterea capitalizării bursiere înainte de sfârșitul lui 2021.
În schimb, Statele Unite se pot lăuda cu 58. În aceeași perioadă, indicele bursier S&P 500 a crescut cu 46%, față de 16% pentru Stoxx 600 european.
„Suntem foarte lenți, foarte complicati”, a declarat Martin Brudermüller, directorul executiv al grupului european de produse chimice BASF. „Soluțiile cu emisii reduse de carbon și tehnologiile digitale avansate pot fi dezvoltate mult mai rapid de companii dacă nu se confruntă cu bariere naționale, proceduri de autorizare îndelungate și politici fragmentate în diferite state membre”.
Analiza grupului de reflecție a piețelor de capital, New Financial, a constatat că, în medie, piețele de capital din UE27 au jumătate din dimensiunea produsului intern brut decât în Marea Britanie, care, la rândul ei, este departe de dezvoltarea SUA.
Dublă lovitură
Dar Andre Köttner, șef global al acțiunilor la DWS din Germania, a declarat că Europa a primit o lovitură dublă din cauza pandemiei.
În primul rând, îi lipsesc giganții tehnologici globali cu creștere rapidă. Companii precum Apple, Amazon, Facebook și Google au reușit să exploateze trecerea la consumul online care a însoțit blocarea globală.
În al doilea rând, „Europa a tratat pandemia de Covid mai dur decât alte țări, așa că întreprinderile au fost afectate mai greu – în Statele Unite, au existat mai puține restricții.”
A existat, de asemenea, o diferență în ceea ce privește viteza și amploarea sprijinului guvernamental, potrivit lui Jorma Ollila, fost președinte a Royal Dutch Shell și Nokia, și acum membru al consiliului de administrație al băncii de investiții Perella Weinberg Partners.
„Politicile fiscale și monetare expansive au avut un impact în Europa, dar impactul în Statele Unite a fost mai mare”, a spus el. Măsurile americane au fost „mai agresive decât în Europa. Și Statele Unite au început mai devreme.
Sprijinul european a fost, de asemenea, structurat într-un mod care nu a promovat competitivitatea, a declarat Simon Freakley, directorul executiv al companiei de consultanță AlixPartners din New York. „În Statele Unite, programele federale sprijineau direct angajatul, în timp ce în Europa sprijineau angajatorul, pentru a proteja locurile de muncă în Europa”.
Marile companii nu sunt singurele îngrijorate de posibilitățile de creștere dacă continentul european nu reușește să creeze o piață solidă, cu expansiuni globale.
„Multe întreprinderi mici și mijlocii încă nu văd Europa ca pe o piață internă”, susține Ben Butters, directorul executiv al Eurochambres, care reprezintă peste 20 de milioane de întreprinderi, dintre care majoritatea sunt IMM-uri.
„Există multe bariere care împiedică întreprinderile să valorifice piața unică. Când se va întâmpla asta, sperăm că vom avea mult mai multe nume pe lista de lideri”.
Pe românește: europenii au fost, sunt și vor fi mai idioți ca muricanii.