AcasăAfaceriBursele ignoră zgomotul războiului?

Bursele ignoră zgomotul războiului?

Pot tensiunile geopolitice, în special dintre Rusia și SUA în privința Ucrainei, să dea foc piețelor financiare?

Rusia amenință în mod direct Ucraina, ca parte a unei confruntări cu Statele Unite, pentru a preveni extinderea NATO în continuare spre Est. China intensifică manevrele aeriene și navale în largul Taiwanului, în timp ce Coreea de Nord testează noi rachete. Iranul își accelerează eforturile de a produce arme nucleare, iar Turcia își proiectează forțele într-un număr tot mai mare de țări.

Piețele de valori reacționează  la creșterea repetată ale ratelor dobânzilor de către băncile centrale, dar  au părut să ignore riscurile geostrategice. Aceste riscuri au consecințe perfide atunci când apar, deoarece nu sunt întotdeauna integrate rapid în prețurile bursiere.

Cu toate acestea, pricipala amenințare la adresa creșterii economice ar trebui să fie mai degrabă geopolitică, și nu numai pentru Europa. Rusia reprezintă 47% din importurile de gaze din zona euro și 25% din importurile de petrol. Dar o invazie rusă a Ucrainei ar putea duce la perturbări ale fluxului de materii prime pe piețele mondiale.

Riscul geopolitic – Geopolitical Risk Index (GPR), creat de economiștii Rezervei Federale a SUA –  creează incertitudine. Acest lucru afectează piețele financiare, deoarece factorii de decizie nu își iau angajamente majore. Firmele amână deciziile de investiții sau noi angajări, consumatorii întârzie cheltuielile, iar investitorii stau pe margine încercând să evalueze impactul economic sau politic.

“Orice conflicte pot cauza scăderi temporare ale pieței de valori, dar, paradoxal, stocurile cresc semnificativ odată ce un război izbucnește după un preludiu. Nu poate fi considerat un model în prezent, deoarece implică prea multe riscuri economice, politice și monetare”, susțin economiștii de la Boursorama. Există și un alt motiv, cumva psihologic: investitorii de astăzi au văzut piața de valori redresându-se atât după războiul din Golf,  atacurile din 11 septembrie, cât și după Marea Criză Financiară, probabil cele mai mari șocuri geopolitice și economice ale vremurilor noastre. Prin urmare, le este mai ușor să “ridice din umeri” la alte evenimente.

Totuși, această abordare este păguboasă, tensiunile geopolitice au atins noi culmi, iar echilibrele de putere și alianțele sunt din ce în ce mai fragile. În acest context, bursele nu trebuie să se bazeze pe puterea băncilor centrale pentru a reprima volatilitatea financiară și nici pe jucătorii politici. În fond, izbucnirea unui război nu poate să-i bucure decât pe speculanți, dar cei de pe bursă vor ști că merg pe un teren minat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
333 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger