În toată perioada care s-a scurs de când au început problemele cauzate de noul coronavirus, nu au fost puțini cei care s-au gândit că, odată ce un membru al familiei, cu care împart locuința, a fost depistat pozitiv la testarea pentru COVID sunt mari șanse să se îmbolnăvească și restul celor din casă.
Mai ales că nu întotdeauna – în special în cazul celor care locuiesc în apartamente la bloc, de exemplu – se poate ca persoana bolnavă să nu împartă deloc spații comune cu restul membrilor familiei – cum ar fi baia sau bucătăria.
Doar că se știe deja că sunt situații în care acest lucru nu se întâmplă. Și s-a aflat, de la un specialist, și care ar fi explicațiile. Mai exact cum de unii oameni nu se infectează cu COVID, deși stau în casă cu persoane depistate pozitiv.
Importanța nivelului de imunitate
Profesorul Tony Cunningham a oferit lămuriri. Acesta este medic specializat în boli infecțioase, virolog clinic și om de știință de la Universitatea din Sydney, Australia. Și a menționat, pentru news.com.au, că există mulți factori care contribuie la acest scenariu, și nu sunt exclusivi pentru COVID.
„Dacă într-o familie nu se răspândește 100%, poate fi din cauza nivelului de imunitate al persoanei care îl are, astfel încât virusul scade rapid, poate fi nivelul de imunitate al persoanei care îl primește, și asta ar putea fi „specific” pentru că sunt imunizați sau „nespecific” pentru că sunt suficient de norocoși să aibă genele potrivite”, spune profesorul.
Totodată, specialistul a punctat și faptul că persoanele vaccinate împotriva COVID-19, îndeosebi cu doza booster, vor avea probabil în primă fază o cantitate de virus în nas și tractul respirator, care se va micșora repede. Aspect ce are importanță când vine vorba de perioada de contagiozitate.
A doua zi la rând cu peste 30.000 de cazuri noi raportate în România
În tot acest timp, pe fondul creșterii semnificative, la noi în țară, a numărului cazurilor noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), nu sunt puțini românii care urmăresc informațiile oficiale, care vin de la specialiști, cu privire la situația generată de noul coronavirus la nivel național.
Deja joi, 27 ianuarie, a fost a doua raportare zilnică la rând în care s-au anunțat peste 30.000 de cazuri noi. Mai precis, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că „în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 31.683 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 2.572 mai puțin decât în ziua anterioară. 3.388 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare”.
Iar în raportarea din 26 ianuarie se anunțaseră 34.255 de cazuri noi, tot în decurs de 24 de ore.
pentru ca sint fals pozitivi , testele sint o afacere pe spatele fraierilor .
Adica, mama la 90 de ani, a scapat de doua ori de infectare (fiind in contact cu familia fratelui meu), care ”a muscat-o” de doua ori, pentru ca-i foarte ”bine imunizata”… Hai, dom profesor, lasati-o ca macaie… Abia, saraca, daca se poate misca, dar e imuna…Vai, stiinta.