AcasăȘTIRI EXTERNE10 israelieni, inculpați pentru exportul ilegal de rachete în China

10 israelieni, inculpați pentru exportul ilegal de rachete în China

10 israelieni, inculpați pentru exportul ilegal de rachete în China

Potrivit departamentului al procuraturii statului Israel, zece persoane și trei companii sunt acuzați de încălcări grave ale securității naționale pentru vânzarea de rachete Chinei fără aprobare.

Acordul în cauză a fost negociată de Ephraim Menashe, un israelian a cărui companie produce drone și care este, de asemenea, fondatorul companiei Solar Sky, care i-a angajat pe Tzvika și Ziv Naveh, și ei proprietari ai unei companii de drone, Innocon, și de alți suspecți care nu au fost identificați.

„A fost deschisă o anchetă în cadrul unui dosar de securitate de amploare în care persoanele implicate sunt suspectate că ar fi fabricat, negociat și exportat rachete de croazieră de uz militar, fără autorizație”, au anunțat procurorii, scrie The Times of Israel.

„Zeci de rachete testate pe teritoriu israelian”

Suspecții vor fi chemați pentru o audiere înainte de a fi inculpați. Aceștia sunt acuzați, printre altele, de infracțiuni aduse securității, infracțiuni legate de arme, spălare de bani și încălcarea legii privind controlul exporturilor în sectorul apărării.

Agenția de Control al Exporturilor din Sectorul Apărării (DECA), din cadrul Ministerului Apărării, care a fost înființată în 2006, gestionează exporturile și autorizațiile care se eliberează echipamentelor și tehnologiei israeliene care pot fi vândute în străinătate, iar companiile în cauză sunt obligate să solicite un permis înainte de a negocia un acord internațional.

Potrivit procurorilor, Menashe și ceilalți suspecți „au fabricat zeci de rachete și au efectuat diverse teste pe teritoriul israelian, punând în pericol viața populației”.

1.600 de exportatori de arme autorizați în Israel

Odată ce rachetele au fost fabricate, Menashe le-ar fi exportat discret în China pentru milioane de dolari pe care nu le-a raportat autorităților, au spus procurorii.

Existența acestui caz a fost dezvăluită pentru prima dată în februarie, când serviciul de informații interne Shin Bet a anunțat că a deschis o anchetă asupra a 20 de persoane care au vândut rachete unei țări asiatice al cărei nume nu fusese specificat la acel moment.

Există aproximativ 1.600 de exportatori de arme autorizați în Israel, iar sectorul angajează între 150.000 și 200.000 de oameni. Există, de altfel, un mare lanț de subcontractanți care furnizează software, hardware, materii prime și alte produse necesare pentru fabricarea armelor.

DECA ar trebui să monitorizeze acest sistem masiv, folosind reguli stricte care încadrează industria exportului de arme. Organismul, care lucrează într-o manieră opacă, este ținut responsabil să controleze că arme nu vor fi livrate țărilor clasificate ca inamice Israelului, și se ocupă în special și de tehnologii clasificate.

Ephraim Menashe a fost implicat într-un caz similar în 2006, când a fost investigat pentru că a încercat să vândă drone Chinei fără permisiune. Rachetele care au fost vândute recent implică o tehnologie mai avansată decât la acea vreme, potrivit informațiilor obținute de The Times of Israel.

 

author avatar
Tudor Borcea
278 afisari
Zenville

Ultimele știri

Horoscop 2 iunie 2024. Primiţi nişte veşti importante

Horoscop 2 iunie 2024. Cum se anunță ultima zi din această săptămână pentru fiecare dintre zodii. Nativii din Vărsător primesc nişte veşti importante, iar...

Burduja, despre întâlnirea cu Iohannis, de la Cotroceni: „Nu este o chestiune neobişnuită” – VIDEO

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a oferit câteva detalii despre discuția pe care a avut-o, zilele trecute, cu președintele Klaus Iohannis, la...
proger