O doză de vaccin este cu siguranță mai bună decât niciuna. Dar este suficient să lași pe cineva să călătorească?
Aceasta este una dintre întrebările majore pe care țările UE vor trebui să le decidă în timp ce negociază detaliile „pașaportelor verzi digitale” pentru a permite persoanelor inoculate să circule liber din nou de-a lungul continentului.
Răspunsul este complicat, notează Politico – niciun vaccin nu este 100% eficient în protejarea împotriva coronavirusului, iar știința nu este simplă.
În prezent, există patru vaccinuri aprobate pentru utilizare în UE. Unele țări administrează vaccinuri cu două doze la intervale diferite – ceea ce afectează eficacitatea – în timp ce un vaccin, de la Johnson & Johnson, necesită o singură doză.
Probleme cu dozarea?
Trei din cele patru vaccinuri aprobate de UE necesită două doze: BioNTech / Pfizer, Moderna și Oxford / AstraZeneca.
Studiile de fază 3 ale BioNTech / Pfizer au analizat cazurile de Covid-19 la șapte zile după a doua doză, care a fost administrată la 21 de zile după prima. Eficiența a fost de 95%. Vacinul Moderna a arătat rezultate similare: a fost 94,1% eficient în prevenirea bolii după cel puțin 14 zile de la a doua injecție(28 zile).
Companiile au susținut că programele lor de vaccinare cu două doze ar trebui respectate pentru a asigura o protecție optimă, dar datele despre cât de multă protecție Covid-19 este oferită de o singură doză sunt, de asemenea, convingătoare.
Se pune întrebarea dacă o singură injecție ar fi suficientă pentru propunerea UE de certificat de sănătate. Vaccinul Astra Zeneca va fi eficient la 76% după o singură doză, din ziua 22 după vaccinare până în ziua 90, potrivit Universității din Oxford.
În ceea ce privește vaccinul Johnson&Johnson(one-shot) datele studiilor clinice care susțin aprobarea UE au demonstrat eficacitatea sa de 66% la 28 de zile de la administrare.
Dilema “o doză sau două?” rămâne deschisă, dar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, insistă ca “pașapoartele Covid” să fie puse în funcțiune la jumătatea lunii iunie.
Întârzierea dozelor
Doar echipa de la Oxford / AstraZeneca a măsurat efectul unor intervale mai mari între doze asupra eficacității vaccinului: 55% după două doze standard cu un interval de mai puțin de șase săptămâni – dar de 81,3% la mai mult de 12 săptămâni distanță.
Cercetările sugerează că o întârziere mai lungă a fost eficientă în stimularea răspunsului anticorpilor împotriva coronavirusului.
Franța și Danemarca se numără printre țările UE care au întârziat a doua doză, atâta timp cât oferta de vaccinuri rămâne limitată. Comitetul de vaccinare din Marea Britanie a recomandat întârzierea celei de-a doua doze de vaccin Oxford / AstraZeneca până la 12 săptămâni după prima.
Amestecarea vaccinurilor
Mai multe țări din UE au optat pentru această procedură în urma legăturilor cu cheaguri de sânge după administrarea cu vaccinul Oxford / AstraZeneca, oferind tinerilor adulți – care au primit o primă doză AstraZeneca – o a doua doză cu un vaccin ARNm de la BioNTech / Pfizer sau Moderna.
Aici există o problemă: încă nu sunt disponibile date cu privire la eficacitatea unui „cocktail” de vaccinuri. Franța va studia amestecării vaccinurilor în condiții reale, în timp ce, în Marea Britanie, teste similare pe combinațiile Oxford / AstraZeneca și BioNTech / Pfizer urmează să aibă loc în iunie.
Negocierile pentru un acord european al pașaportului de sănătate – începute de marți seara – au dus la neînțelegeri între cele 27 de țări membre. Negociatorii din Parlamentul European și Comisia Europeană vor relua astăzi discuțiile.
Cand vaccinatii, care vor zburda liber prin UE, se vor infecta si vor transmite boala la nevaccinatii, care vor fi supusi unor restrictii, sa vezi atunci scandal, litigii si internari !