AcasăȘTIRI EXTERNEFacebook, la zid și în America! Amenda uriașă încasată de Zuckerberg pentru...

Facebook, la zid și în America! Amenda uriașă încasată de Zuckerberg pentru că a colectat ilegal datele utilizatorilor!

SUA. Facebook va plăti 650 milioane de dolari pentru că a colectat ilegal date biometrice

Un judecător federal american a dat aprobarea ca Facebook să plătească 650 de milioane de dolari pentru a pune capăt unei dispute privind confidențialitatea, într-un caz ce a implicat gigantul californian și 1,6 milioane de utilizatori din statul Illinois.

„Suntem încântați că am ajuns la o soluționare (…), care este în interesul comunității noastre și al acționarilor noștri”, a răspuns un purtător de cuvânt al Facebook într-o declarație scrisă.

Hotărârea a fost publicată vineri, potrivit documentului vizualizat duminică de AFP.

Un avocat din Chicago, Jay Edelson, a dat în judecată Facebook în 2015, acuzând că rețeaua socială a colectat ilegal date biometrice pentru a identifica fețele, încălcând o lege a statului Ilinois (SUA), datând din 2008, privind protejarea vieții private.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, Facebook a fost de acord să plătească 550 de milioane de dolari, după ce nu a reușit să obțină anularea acțiunii pentru viciu de procedură în acest caz care a luat forma unei acțiuni colective în justiție, după plângerea inițială depusă în 2015.

Fără acordul utilizatorilor

Însă în iulie 2020, judecătorul de caz, James Donato, a decis că această sumă era insuficientă. În timpul procesului, a reieșit că Facebook stochează date biometrice fără acordul utilizatorilor, încălcând legea din statul Illinois.

În 2019, Facebook a propus ca funcția de recunoaștere facială să fie doar opțională, scrie Le Journal de Montreal. Judecătorul a numit soluționarea cazului drept „istorică”, reprezentând o „victorie majoră pentru consumatori în zona extrem de controversată a confidențialității digitale”.

„Aceasta este una dintre cele mai importante reglementări găsite vreodată pentru (un litigiu privind) o încălcare a vieții private”, a mai comentat el, adăugând că reclamanții vor primi despăgubiri de cel puțin 345 de dolari fiecare.

author avatar
Tudor Borcea
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger